Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjakinja za ustavno pravo:

'Vlada pada 17. lipnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo, predviđa pad Vlade za 17. lipnja.

'Vlada pada idućeg petka, a mi čekamo i učimo', rekla je za Radio Rijeku profesorica Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reporteri na terenu 'Nemojte biti šokirani ako vidite zastupnike koji se kunu da su za raspuštanje, a sutra se pridruže HDZ-u' Slika nije dostupna DONESENA ODLUKA OŠTRE RIJEČI U SABORU 'Hrvatsku javnost ste tretirali kao pokusne kuniće'

'Mi kao obični građani možemo samo čekati', rekla je Barić.

'Zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića stigao je u Sabor i, prema zakonskim i ustavnim rokovima, zastupnici o tome najranije mogu glasati idućeg četvrtka ili petka. Vjerojatno u petak jer čekamo očitovanje Vlade. To će biti isti dan kada bi došlo na red i glasanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. No, iako je prije stigao prijedlog za njegovo razrješenje, u parlamentarnoj praksi svih država uobičajeno je da dnevni red određuje predsjednik Sabora. Željko Reiner je rekao da će se najprije glasati o razrješenju premijera, što je i logično, bez obzira što se građanima čini da bi prije trebalo odlučiti o onome što je prije traženo", objašnjava Barić.

"Pokazalo se da saborski zastupnici prepoznaju osjećaj odgovornosti i pokazalo se da Vlada pada zato što je Karamarko bio u neprimjerenim odnosima. Bez obzira je li sukladno zakonu, to nije sukladno demokratskome moralu. I to je dobar razlog zašto je ova Vlada pred padom", ističe Barić.

"U parlamentarnim je državama uobičajeno da, postoji li vjerojatnost - a ona je velika - da padne Vlada, nema smisla glasati o pojedinim ministrima. Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka", zaključila je Sanja Barić a prenosi Novi list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene