Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kaže matematika?

LOV NA 76 GLASOVA Analiza Dnevnika Nove TV - Tko bi i kako mogao glasati u Saboru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O svim raspletima odlučivat će se na kraju u Parlamentu. 'Lov' na 76 glasova već traje u oba slučaja zahtjeva za opozivima.

Kada govorimo o preslagivanju i traženju mandata, kako sada stvari stoje, predsjedniku HDZ-a, Tomislavu Karamarku će biti teško.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Za preslagivanje je, ako računamo svih HDZ-ovih 49 zastupnika, HSP AS sa svoja tri zastupnika. HDZ računa na HDS, a HRAST se izjasnio protiv preslagivanja ako nije s MOST-om i ako uključuje SDSS. Preslagivanje podupire i Milan Bandić sa svojih 6 zastupnika u klubu.

HSS i HSLS koji u Saboru imaju zajedno 5 zastupnika još uvijek se nisu izjasnili jesu li za Karamarka. Božo Petrov objavio je stav MOST-a koji je protiv preslagivanja, složno je njih 12 dok bi troje moglo ostati uz HDZ.

Protiv preslagivanja zasad su se javno izjasnili SDP, HNS, IDS, Laburisti, HRID, HDSSB, SDSS, HSU, Živi Zid, Stipe Petrina i Radimir Čačić.

Stav ne otkrivaju manjinci Kajtazi, Juhas i Radin. Za sada brojke kažu da je za preslagivanje sigurnih tek 59, a protiv je 81 zastupnik, a onih koji se još nisu izjasnili je 11.

GLASANJE ZA OPOZIV PREMIJERA

S obzirom na zbivanja pa i negodovanja unutar samog HDZ-a, pokušali smo izračunati tko bi u Saboru mogao glasovati za opoziv premijera.

Zahtjev za opozivom potpisalo je 40 od ukupno 49 zastupnika HDZ-a, neki već govore kako neće ni glasovati za opoziv. HDZ može biti siguran u partnere pravaše, dvoje je potpisalo zahtjev, a glasovat će svo troje.

Zahtjev za opoziv nisu potpisali ostali partneri. HRAST se izjasnio protiv opoziva, a HDS šuti. Šest zastupnika Milana Bandića moglo bi biti za opoziv premijera, a HSS i HSLS se ne izjašnjavaju. Troje mostovaca moglo bi biti za opoziv, dok je Božo Petrov sa 12 zastupnika protiv opoziva.

No, oporba koja nije podupirala premijera ni Vladu najvjerojatnije će glasovati za opoziv. No, žele li izbore, glas za opoziv mogli bi dati 42 zastupnika SDP-a, HNS-ovih 9 kao i IDS s 3, Laburisti 3, umirovljenici 2, SDSS 2. Tu je i Drago Prgomet, Živi zid i Stipe Petrina s po jednim. HDSSB se nije izjasio, ali mogli bi biti za opoziv. Šute i manjinci Juhas, Kajtazi i Radin.

Za opoziv, ako HDZ zadrži svoje zatupnike i partnere, za sada sigurna su 44 vladajuća i 66 iz redova oporbe. Jasno protiv izjasnilo se 12 zastupnika Mosta i HRAST, a moglo bi ih biti još iz redova HDZ-a.

Za opoziv je potrebno 76 ruku i kvorum, no ne moraju svi ni doći na glasovanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene