Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetništvo zaprimilo predmet

Ivo Sanader i službeno osumnjičenik u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader je i službeno postao osumnjičenik u Austriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku

U Austriji je i službeno pokrenuta istraga o pranju novca na temelju prijave jedne banke u Tirolu, čime je Ivo Sanader u toj zemlji postao osumnjičenik. Naime, austrijsko državno odvjetništvo za korupciju sa sjedištem u Beču potvrdilo je u ponedjeljak da je zaprimilo istražni predmet koji je protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera pokrenulo državno odvjetništvo u Innsbrucku na temelju prijave za pranje novca tirolske banke.

Glasnogovornica državnog odvjetništva za korupciju Eva Habicher rekla je da ne može otkriti pojedinosti iz predmeta te da će to učiniti najranije polovicom tjedna. 'Odluku o tome kakva će istraga biti pokrenuta trebao bi donijeti javni tužitelj u idućih nekoliko dana. U ovom trenutku možemo i službeno reći da je netko osumnjičen', rekla je Habicher. 

Zagrebački odvjetnički ured Suić-Lovrić-Klobučar danas će sudu i USKOK-u predati punomoć za zastupanje bivšeg premijera Ive Sanadera, a sutra će ga posjetiti, nakon čega će se s njegovim braniteljem iz Austrije dogovoriti o ponudi jamčevine u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora. Umirovljeni general Vladimir Zagorec, primjerice, za to se izborio u ekstradicijskom postupku. 'Prerano je govoriti o našim budućim koracima, pa i o tome kada ćemo ponuditi jamčevinu, no svakako ćemo to razmotriti na sastanku s bečkim ovjetnikom Wernerom Suppanom', rekao je odvjetnik Goran Suić, kojemu je Sanader prošlog tjedna potpisao punomoć za zastupanje.

Suić je dodao da će njegov kolega iz ureda Ivan Lovrić poslijepodne predati punomoć za zastupanje u Hrvatskoj, a odmah nakon toga branitelji kreću u Salzburg, gdje je Sanader već desetak dana u ekstradicijskom pritvoru.

Glasnogovornica državnog odvjetništva za korupciju Eva Habicher rekla je da ne može otkriti pojedinosti iz predmeta te da će to učiniti najranije polovicom tjedna Sanaderov branitelj iz Zagreba rekao je i da će idućih dana od USKOK-a zatražiti uvid u spis. U hrvatskim medijima danas je objavljeno da su austrijski sudovi, za razliku od hrvatskih, skloni ekstradicijski pritvor zamijeniti jamčevinom. 'Nemam nikakav službeni dokument od austrijskog ministarstva, jer mi ne komuniciramo sa sudom, nego ministarstvom pravosuđa, i kad dobijemo onda ćemo znati više gdje smo', istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

>> Postaje li Sanader za Austriju osumnjičenik?

Glasnogovornica državnog odvjetništvu u Salzburgu prošlog je tjedna izjavila kako nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine, ali i da puštanje uz jamčevinu u ovom trenutku nije vjerojatno jer u njegovu slučaju 'postoji mogućnost skrivanja činjenica i utjecaja na svjedoke, za što nije predviđeno puštanje uz jamčevinu'.

Hrvatska želi Sanadera

Hrvatska je zatražila Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcijskoj aferi 'Fimi media' te zbog zloporaba položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija. USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je i austrijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv njega zbog kaznene prijave jedne banke iz Innsbrucka, koja ga sumnjiči za pranje novca. Austrijski tužitelji najavili su da će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderova izručenja Hrvatskoj. Za Sanadera se zainteresiralo i istražno povjerenstvo parlamenta austrijske pokrajine Koruške, koje se bavi slučajem 'Hypo'. Član povjerenstva Rolf Holub najavio je za srijedu ispitivanje bivšega hrvatskog premijera, dodajući da su za ispitivanje dobili odobrenje iz Beča. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene