Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje novca

Postaje li Sanader za Austriju osumnjičenik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osumnjičenik za pranje novca i u Austriji bit će danas poznato.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

Istodobno, ubrzano se priprema i sjednica na kojoj će u srijedu o slučaju Hypo - Sanader svjedočiti pred istražnim povjerenstvom u Klagenfurtu. Bivši predsjednik Vlade priprema se u svojoj ćeliji čiji su zidovi postali prava turistička atrakcija.

Posjeti nedjeljom nisu dopušteni. Mnogo je i hrvatskih turista. Mozartova rodna kuća u starome gradu manje im je zanimljiva od zgrade zatvora. 'Vrata kroz koja je Ivo Sanader sproveden u austrijski istražni pritvor postala su turistička atrakcija broj 1 ovoga grada, barem kada su u pitanju gosti iz Hrvatske.

>> 'Naše tužiteljstvo u 'slučaju Sanader' moglo bi ostati kratkih rukava'

>> 'Istražno povjerenstvo Koruške ispitat će Sanadera u iduću srijedu'

Fotografiranje je nezaobilazan ritual, za uspomenu i dugo sjećanje. 'Neka uživa za Božić i sretne mu blagdane želimo. I neka vrati novac!, poručio je Ivi Sanaderu Jure iz Karlovca.

Sanaderu blagdani ipak ne teku mirno. Danas bi već mogao bi postati osumnjičenik i u Austriji, što otežava brzo izručenje.  Tužiteljstvo u Insbroucku ispituje je li Sanader prao novac preko jedne tirolske banke. Iz pritvora u Salzburgu u srijedu videolinkom svjedočiti će pred parlamentarnim povjerenstvom o slučaju Hypo. Ispitivači su spremni.

'Mnogo je pitanja, koja mu želimo postaviti. Jedno od njih se tiče političkog utjecaja u Austriji, ali i Njemačkoj oko prodaje Hypo banke njemačkoj Bayeriche Landesbank, zatim o financiranju stranke, ali i njegovim vezama s Hypom u Hrvatskoj i poznanstvu s gospodinom Kultererom i Striedingerom. Možda on zna za neke kredite', rekao je predsjednik Povjerenstva Rolf Holub.

Što će Sanader odgovoriti dopušteno će biti bilježiti i medijima. Sa svjedocima iz hrvatske Povjerenstvo do sada nije imalo previše sreće. 'Gospodin Sanader je jedan od onih, koje sada možemo dobiti vrlo lako!', dodao je Rolf Holub.

Spis o slučaju Hypo ima preko 3 milijuna stranica. Kako odgovarati na pitanja Sanader će se posavjetovati s odvjetnicima. Goran Suić u posjetu mu stiže u utorak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene