Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijateljstvo nećemo kupovati teritorijem

Sanader: Za Hrvatsku tražimo isti postupak kao za Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Večeras istječe rok do kada Hrvatska i Slovenija moraju odgovoriti na posljednji prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna za rješavanje graničnog spora. Premda je Rehnov prijedlog obavijen velom tajne, u javnost su procurile informacije kako ide u korist Sloveniji.

Ivo Sanader izjavio je danas u Sisku kako za 'Hrvatsku tražimo isti tretman kakav je Slovenija imala 2004. godine' jer otvoreno pitanje granice između Slovenije i Hrvatske nije samo pitanje Hrvatske, nego i Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahor tvrdi 'Rehnova inicijativa ovisi o hrvatskom prihvaćanju dopunjenog prijedloga' Slika nije dostupna Hrvatska očekuje žurnu deblokadu Rehn odlučio popustiti Sloveniji?

'Ako je Slovenija s neriješenim graničnim pitanjima mogla ući u Europsku uniju i NATO, to može i Hrvatska', poručio je Sanader danas na svečanosti potpisivanja predizbornoga koalicijskog sporazuma županijskih organizacija HDZ-a, HSS-a HSLS-a i HSU-a u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naglasio je da u suprotnom 'Europa krši svoje načelo jednakih standarda, načelo solidarnosti i vladavine prava'. 'Hrvatska je za vladavinu prava. U Europi i svijetu postoje institucije koje to rješavaju, postoji Međunarodni sud pravde koji je do sada riješio 50-ak slučajeva, zadnji prije više od mjesec dana između Rumunjske i Ukrajine', istaknuo je Sanader.

Napomenuo je da Hrvatska 'neće ući u Europsku uniju tako da za to članstvo dade dio svog teritorija, da dade teritorijalne ustupke', dodajući kako 'to ne dolazi u obzir'. Posebno je napomenuo da Vlada 'radi za punopravno članstvo u EU, ali ne kroz ustupke' te da Hrvatska želi dobre i prijateljske odnose sa Slovenijom i Slovencima, ali to prijateljstvo nećemo kupovati teritorijalnim ustupcima.

Žbogar: Slovenija još proučava Rehnov prijedlog

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da Slovenija još proučava najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom. 'Još se usklađujemo a do kraja današnjeg dana imamo još dovoljno vremena da pošaljemo svoje primjedbe', rekao je Žbogar u parlamentu pred početak novog zasjedanja koje je u uvodu posvećeno pitanjima zastupnika na koje odgovaraju ministri u vladi i premijer Borut Pahor.

Žbogar je to odgovorio na pitanja novinara u svezi s najnovijim prijedlogom Ollija Rehna, ali nije želio iznositi pojedinosti. Isto tako nije želio potvrditi je li europski povjerenik za proširenje u svom prijedlogu zapravo iznio da se problem granice riješi ad hoc arbitražom, kako to u ponedjeljak tvrde slovenski mediji. Žbogar je objasnio da je riječ o prijedlogu koji još nije javan.

Rehn je u srijedu navečer predstavio Hrvatskoj i Sloveniji novi kompromisni prijedlog za rješenje pitanja graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene