Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader zanijekao je u četvrtak nagađanja hrvatskih medija da će se u Bruxellesu sastati s premijerima Slovenije i Italije na trilateralnom sastanku o pitanju hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i istaknuo da se Hrvatska ne odriče prava da proglasi ZERP.


- Moram demantirati naše medije, nikakav trilateralni sastanak nije predviđen, to su spekulacije i to nije razlog mojeg dolaska u Bruxelles, izjavio je Sanader novinarima u Bruxellesu, gdje će navečer sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP).

Vezani članci Ukidanje nošenja maski, ilustracija Stotine ljudi bez maske prosvjedovale u prijestolnici Europe: "Nema korone, to je obična gripa!" Andrej Plenković u Bruxellesu Plenković: "Naći ćemo aranžmane kako da građani susjednih zemalja dolaze i prije 1. srpnja"

Sanader je istaknuo da se Hrvatska neće odreći svojeg prava da proglasi ZERP.

- Ono što mogu reći jest da će se Hrvatska voditi načelom poštivanja svojeg suverenog prava da proglasi ZERP, što je i učinjeno. S druge strane, kao zemlja koja pregovara s Europskom unijom želimo u konzultacijama informirati naše partnere o svemu što namjeravamo učiniti, rekao je Sanader.

Na upit novinara hoće li biti kakvih modifikacija ili kompromisnog rješenja oko ZERP-a, Sanader je odgovorio da su "to spekulacije i da o tome nije ništa čuo".

Sanader je rekao kako očekuje da će tijekom radne večere s čelnicima EPP-a imati vremena razgovarati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, ali i s drugim kolegama.

Sanader je rekao da je odmah nakon dolaska u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europske pučke stranke Wilfriedom Martensom. 

- Predsjednika Martensa izvijestio sam tijekom radnog ručka o tome kako teku pregovori Hrvatske s Europskom unijom, kako teku pregovori s koalicijom HSS-HSLS, o stanju u našem jugoistočnom susjedstvu, uključujući Kosovo te o pitanju ZERP-a, rekao je Sanader.

Premijeri zemalja članica koji dolaze iz redova Europske pučke stranke (EPP) tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a.

Na summitu EPP-a sudjeluje osam premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a - Angela Merkel (Njemačka), Jan Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija) i Traian Basescu (Rumunjska) te austrijski vicekancelar Wilhelm Molterer.

Na summitu sudjeluje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.