Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader na radnom stranačkom skupu u Karlovcu poručio je oporbi da se pripremi za još jedan oporbeni mandat. Odbacio je i optužbe da HDZ vodi predizbornu kampanju.


Sanader je na skupu izjavio kako se u nedostatku vlastitih kvalitetnih projekata iz redova oporbe podmeću i konstruiraju afere. 

Vezani članci Slika nije dostupna Tajno se sastali Ivo Sanader i Stjepan Mesić Slika nije dostupna 'Odluka o mojoj kandidaturi nije došla preko noći'

Na skupu pod geslom 'Snaga koja pokreće Hrvatsku' najavio je oštru i beskompromisnu borbu protiv mita, korupcije i organiziranog kriminala, za jačanje vladavine prava i
pravne države i to ne zbog navodnih pritisaka Europske unije, nego zbog nas samih. Istaknuo je i važnost ubrzanja istražnih radnji i dovršenja sudskih procesa.

U svom je govoru premijer najavio daljnje suzbijanje sive ekonomije i povećanje poreznih prihoda, te njihovu decentralizaciju kako bi u većoj mjeri pripali lokalnoj samoupravi. 

'Već pri izradi proračuna za iduću godinu nastojat ćemo da tvrtke, bez obzira na sjedište u Zagrebu, plaćaju porez tamo
gdje ostvaruju prihod', rekao je Sanader.

Govoreći o povratu duga umirovljenicima Sanader je istaknuo kako oni koji su cijeli radni vijek pošteno radili za Hrvatsku, imaju pravo na pravednu naknadu. Napomenuo je da je prva rata duga isplaćena u lipnju ove godine, a druga će biti isplaćena u prosincu. Premijer je također najavio rješenje i za takozvane nove umirovljenike kroz smanjenje dispariteta mirovina u odnosu na one starih umirovljenika, jer su neopravdano niže. 

'HDZ ima socijalnu osjetljivost i solidarnost, pa je osnovano Ministarstvo obitelji, branitelja, međugeneracijske solidarnosti koje skrbi o tome', rekao je Sanader. 

Podsjetio je i na povećanu skrb njegove Vlade za hrvatske branitelje i povrat rodnih naknada, odnosno njihovo povećanje.

'On je hrvatski velikan koji to zaslužuje, no inzistirat ćemo na konsenzusu, jer ne želimo sukobe u društvu oko toga', osvrnuo se premijer i na pitanje treba li Franjo Tuđman dobiti trg i spomenik u Zagrebu.

Na skupu u Karlovcu sudjeluje oko 900 izaslanika, među kojima su članovi Vlade, župani, gradonačelnici, načelnici općina iz HDZ-ovih redova, te brojni stranački dužnosnici.