Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Sanader demantirao je medijske napise da je Haški sud osumnjičio još 15 hrvatskih časnika za ratne zločine u Oluji - generala Damira Krstičevića, brigadira Antu Kotromanovića te još 13 bivših suboraca generala Gotovine.


Naime, Haški sud već tri godine nema pravo podizati optužnice pa hrvatski časnici na sud mogu biti pozvani samo u svojstvu svjedoka.

Vezani članci Gošća Ivana Petrović u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Kad političari ne rade dobro posao za kojeg ih plaćamo, moramo im moći reći - hvala, doviđenja, molim vas otiđite" Tomo Medved (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Još jedan ministar ima poruku za pravosuđe: "Potrebno je intenzivirati proces podizanja optužnica"

>> HSS proslavio svoj dan s predstavnicima HSLS-a i HDZ-a 

Početak suđenja generalu Gotovini se približava, a kako Tužiteljstvo nije prikupilo dovoljno dokaza ubrzano traži svjedoke. 

- Ono što mogu reći je da ne može biti novih optužnica, to je definitivno, u Hagu ne može biti novih optužnica, jer po rezoluciji vijeća sigurnosti rok za optužnice bio je 31. prosinca 2004. Poslije toga ne može biti novih optužnica, ali oni mogu zvati ljude da daju iskaze o Oluji i vjerojatno to čine, rekao je Sanader.

Kazao je kako to sigurno "nije ugodno" jer dolazi u vrijeme kada je na privremenu slobodu Haški sud pustio Veselina Šljivančanina osuđenog za ratni zločin na Ovčari na pet godina zatvora.

Sanader je rekao kako će Hrvatska, koja je nezadovoljna blagim presudama vukovarskoj trojci, inzistirati da Šljivančanin kao i Mile Mrkšić i Miroslav Radić "na temelju drugih zločina koje su oni počinili" dođu u Hrvatsku "da ih se izruči Hrvatskoj i da im se u Hrvatskoj sudi".