Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Irski referendum ne bi trebao biti problem za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je, nakon razgovora s irskim šefom vlade Brianom Cowenom u Dublinu, optimizam da irsko odbacivanje Lisabonskog ugovora neće biti problem za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Ja sam osobno optimist poslije ovog razgovora da irski referendum neće biti problem za Hrvatsku', rekao je Sanader u izjavi hrvatskim novinarima nakon radnog ručka s irskim premijerom.

Pročitajte i ovo Dan nakon nereda u Dublinu - 2 Napad pokrenuo lavinu Hrvat iz Dublina za DNEVNIK.hr o atmosferi nakon nereda: "Imam troje djece, nije mi svejedno" Neredi u Dublinu - 3 PLJAČKE I PALEŽ VIDEO Kaos u Dublinu: Nakon napada nožem izbili neredi, tuku se s policijom, pale aute, autobuse, tramvaje…

'Mislim da nakon današnjeg razgovora možemo biti optimisti, ne mislim samo mi u Hrvatskoj, nego i u Europi, jer odlučnost premijera da riješi taj problem i da nađe način i vremenski okvir je vrlo evidentna', naglasio je Sanader.

Lisabonski ugovor odbačen je u Irskoj na referendumu u lipnju ove godine, i ta zemlja još nije riješila kada održati drugi referendum. Hrvatskoj je potrebno da novi Ugovor EU stupi na snagu da bi mogla postati punopravna članica EU, jer je Ugovor iz Nice, koji je sada na snazi, dizajniran za maksimalno 27 zemalja.

'Mi naravno ne želimo vršiti nikakav pritisak, mi razumijemo da svaka zemlja u EU ima svoje probleme i svoje rasprave, pa tako i Irska', rekao je hrvatski premijer.

Dodao je, da mu je irski kolega naglasio da daje punu potporu Hrvatskoj i rekao, da se nada da će dvije zemlje raditi paralelno i dok Hrvatska završi pregovore s EU, da će Irska završiti svoj dio posla.

Premijer Sanader posjet je nastavio sastancima s parlamentarnim čelnicima, a na kraju jednodnevnog boravka u Dublinu primit će ga irska predsjednica Mary McAleese.

U izaslanstvu su uz premijera Sanadera i ministar kulture Božo Biškupić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Bianca Matković, državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić, te glavni hrvatski pregovarač sa EU Vladimir Drobnjak.

Cowen se nada da će Irska riješiti ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Irska se nada da će s uspjehom riješiti pitanje ratifikacije Lisabonskog ugovora čim to bude moguće te se irski premijer Brian Cowen složio s Sanaderom kako to pitanje neće utjecati na pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom.

'Imamo namjeru pokušati riješiti to pitanje s uspjehom što je prije moguće', rekao je Cowen u izjavi novinarima nakon sastanka u četiri oka s premijerom Sanaderom.

Razgovor irskog i hrvatskog premijera uglavnom je bio posvećen europskim pitanjima dok se na radnom ručku s delegacijama koji je odmah potom uslijedio razgovara o bilateralnim odnosima i stanju u regiji.

Irski premijer nije mogao reći hoće li i kada njegova zemlja tijekom sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru, nakon što taj dokument nije prošao na prvom održanom 12. lipnja ove godine, rekavši da je zemlja sada u fazi analiza i promišljanja. 

Naglasio je međutim da se nada da negativni ishod prvog referenduma neće utjecati na Hrvatsku.

'Nastojati ćemo riješiti sve naše probleme na sveopće zadovoljstvo što je prije moguće što u međuvremenu ne treba ni na koji način utjecati na hrvatske pregovore i hrvatske pregovaračke pozicije', rekao je Cowen.

Naglasio je da Irska podupire Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije dodajući da je 'uvjeren i optimističan' da će Hrvatskoj na Europskom vijeću u prosincu biti potvrđen datum za dovršetak pregovora.

Sanader, kojemu je ovo drugi posjet Irskoj ali prvi susret sa sadašnjim irskim premijerom, zahvalio je toj zemlji na potpori koju daje Hrvatskoj ne samo u ovom trenutku već i ranije posebno u prvoj polovici 2004. kada je bila predsjedavajuća zemlja Unije.

Hrvatska i Irska istovremeno će rješavati svaka svoje probleme, rekao je Sanader, misleći pritom na hrvatski pregovarački proces i na ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Irskoj, i 'nadamo se da ćemo nekako u isto vrijeme moći reći da smo naše probleme riješili'.

Cowen je također rekao hrvatskom premijeru da proširenje, pa tako ni pristupanje Hrvatske, nije bilo nešto oko čega se uopće vodila rasprava u kampanji pred irski referendum. Tada su protivnici novog reformskog ugovora vodili žestoku kampanju koja je prije svega bila usmjerena na pitanja koja su Ircima bila od svakodnevne važnosti poput vojne neutralnosti i legalizacije pobačaja.

Premijer Cowen u odgovoru na novinarsko pitanje kako komentira promjene u hrvatskoj Vladi čestitao je premijeru Sanaderu na odlučnosti koju je pokazao.

'Vjerujem da je to znak odlučnosti i opredijeljenosti Vlade da se bori protiv svih elemenata koji žele destabilizirati temeljne demokratske vrijednosti i u tome ima moju potporu i potporu mojih kolega', rekao je Cowen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene