Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Stoiber: Hrvatska u EU 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri Hrvatske i Bavarske, Ivo Sanader i Edmund Stoiber, su u Splitu izrazili uvjerenje da će Hrvatska u EU ući 2009. godine.

Nakon sastanka u Vili Dalmaciji dvojica premijera održali su
konferenciju za novinare na kojoj je premijer Sanader kazao kako je svog bavarskog kolegu izvijestio o tijeku pregovora s EU i NATO savezom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je poruka društvu' TIH: Korupcija se ne isplati! Slika nije dostupna Potvrđena optužnica za Planinsku Sanader ide na treće suđenje

"Vjerujem da će 2009. biti godina u kojoj ćemo okončati kompletni postupak priključenja i postati nova 28. članica Unije. Optimistična očekivanja imamo i kad je u pitanju ulazak Hrvatske u NATO jer smo i u postupku priključenja tom vojno-političkom savezu ispunili sve važne uvjete, što među ostalim, uključuje i reformu hrvatskog obrambenog
sustava" kazao je premijer Sanader, dodajući kako je uvjeren da će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO u travnju iduće godine na summitu u Bukureštu.

"Izvijestio sam Stoibera o suradnji Hrvatske s Misijom OESS-a te ga upozorio da smo od zemlje primatelja usluga postali zemlja koja sada pomaže drugima, što potvrđuje i imenovanje bivšeg šefa hrvatske diplomacije Miomira Žužula osobnim izaslanikom predsjedavajućeg OESS-a za posredovanje u sporu između Rusije i Gruzije. To je veliko priznanje koje potvrđuje vrlo dobar međunarodni položaj Hrvatske", kazao je Sanader.

Bavarski premijer Edmund Stoiber kazao je pak novinarima u Splitu da Hrvatska u Bavarskoj ima velikog i iskrenog prijatelja koji ju je snažno podupirao a podržavat će je i dalje u njenim nastojanjima da što prije postane 28. članica Europske unije.

"Hrvatsku smo oduvijek smatrali prijateljskom zemljom, otvorenom prema euroatlantskim integracijama, a to su prepoznale i druge članice Unije koje vas žele vidjeti u krugu europske obitelji. Dobro ste odgovorili na postavljene uvjete za što je posljednjih godina u prvom redu zaslužan premijer Sanader koji u europskim krugovima uživa veliki ugled", kazao je Stoiber naglasivši kako očekivane rasprave o prijedlogu europskog Ustava koje pretpostavljaju određeno vrijeme
konsolidiranje Unije, neće utjecati na prijem Hrvatske u EU.

"Pregovori Hrvatske i Turske odvijaju se posve različitim
kolosjecima, iako treba naglasiti da je vaša zemlja u velikoj
prednosti u odnosu na Tursku. Osobno ću upoznati važne čimbenike unutar institucija EU-a i upozoriti da je Hrvatska u svim segmentima važnim za priključenje ispunila uvjete i postigla veliki napredak. Jasno ću im reći da je Hrvatska na dobru putu i da se treba ubrzati postupak njezinog ulaska u Uniju", kazao je Stoiber. 

Obojica državnika ocijenili su suradnju Hrvatske i Bavarske iznimno dobrom pri čemu su naglasili da, osim neupitnog prijateljstva, postoji i snažna gospodarska spona koju treba jačati na svim gospodarskim sektorima. 

Stoiber je kazao kako 12 tisuća tvrtki u Bavarskoj ima neki
od gospodarskih odnosa s poduzećima iz Hrvatske dok je hrvatski premijer podsjetio da u Bavarskoj radi više od sto tisuća Hrvata. 

Stoiber je iznio i podatak o međusobnoj robnoj razmjeni koja iznosi 700 milijuna eura, istaknuvši da je naša zemlja povećala izvoz u Bavarsku za 20 posto. 

Sve to pokazuje ekonomski napredak Hrvatske i zato s posebnom pozornošću pratimo vaš gospodarski uspon, kazao je Stoiber.

Hrvatska i Slovenija svoje prijateljstvo neće temeljiti na trgovanju teritorijem 

Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader izjavio je danas - na upit novinara u Splitu razmišlja li o mogućim ustupcima Sloveniji u vezi s neriješenim pitanjima dviju država - kako
to ne dolazi u obzir, istaknuvši da su Hrvatska i Slovenija "dvije
prijateljske i bliske zemlje koje svoje prijateljstvo neće temeljiti na trgovanju teritorijem". 

"Ne znam kako netko može govoriti o mogućim ustupcima Sloveniji kada je poznato stajalište Vlade, a to je da nećemo trgovati, kupovati ili prodavati svoj teritorij", dodao je.

Premijer Sanader ponovio je kako će se krajem idućeg tjedna sastati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom na marginama Međudržavne konferencije na Bledu, te s njim razmijeniti mišljenja o prijepornim pitanjima dviju država.

"Uz to ću sazvati i sastanak predsjednika hrvatskih parlamentarnih stranaka kako bismo postigli konsenzus o odgovoru na rješenja koja nudi Slovenija", naglasio je premijer Sanader, dodavši kako je hrvatsko stajalište poznato.

"A to je" - dodao je premijer - "da spor riješi međunarodni sud za prava mora u Hamburgu što mi predlažemo, dok Slovenci predlažu da arbitrira OESS. Ako se ne postigne dogovor postoji mogućnost arbitraže pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. No, odmah mogu reći da ćemo ustrajati da Ljubljanska banka vrati dug štedišama iz Hrvatske.
Također vjerujem da će slovenski i hrvatski ministri gospodarstva, koji će se ubrzo sastati, pripomoći rješavanju problema Nuklearke Krško i glede toga sam veliki optimist", rekao je premijer Sanader.

Premijer Sanader, koji se danas u Splitu sastao i razgovarao s predsjednikom bavarske Vlade Edmundom Stoiberom, novinarima je također izjavio kako će "Hrvatska i po pitanju ZERP-a postupiti sukladno europskim standardima, a otvorena je za sve razgovore i mišljenja".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene