Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Janša razgovarat će o otvorenim pitanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša sastat će se na Bledu, a u središtu njihovih razgovora biti će bilateralni odnosi i intenzivna aktivnost zadnjih nekoliko mjeseci na bržem rješavanju otvorenih pitanja.

Na velikoj međunarodnoj konferenciji Bledskog foruma, koja počinje u nedjelju popodne, a koja se održava pod naslovom "Europska unija 2020. godine: Ujedinjena i jedinstvena", jedan od glavnih ciljeva slovenskih organizatora je prikazati prioritete Slovenije kao predsjedavajuće zemlje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, te naglasiti njenu ulogu "spone" prema državama zapadnog Balkana kao i konstruktivne odnose sa susjednom Hrvatskom. Hrvatski premijer Ivo Sanader biti će i jedan od prvih koji će na konferenciji nastupiti, a prije toga sastat će se, u nedjelju rano poslijepodne, sa svojim slovenskim kolegom Janšom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: Čestitam Tuerku, no otvorena pitanja ostaju Slika nije dostupna Janša sa strankama o otvorenim pitanjima s Hrvatskom

Sudjelovanje na konferenciji je potvrdilo više od 400 sudionika iz političkih, gospodarskih i akademskih krugova. Među njima su i četiri premijera i 10 ministara vanjskih poslova, većinom iz susjednih država i iz regije. 

Sudjelovanje na forumu potvrdili su i visoki predstavnik
UN-a za Kosovo Maarti Ahtisaari, predsjednik Gruzije Mihail Sahašvili i talijanski ministar vanjskih poslova Giuliano Amato.

Na konferenciji će se, uz približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji, govoriti i o klimatskim promjenama, energetskoj sigurnosti te problemu Kosova. 

Očekuje se da će među zanimljivim detaljima na
konferenciji biti upravo nastup predstavnika UN-a za Kosovo
Ahtisaarija, osobito zbog činjenice da će na Bledu biti i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ali i kosovski premijer Agim Cequ.

Slovenski premijer Janez Janša za razgovor sa Sanaderom na kojemu će se raspravljati o otvorenim pitanjima dobio je načelnu potporu skoro svih parlamentarnih stranaka, a do kraja ovog mjeseca planira održati još jedan sastanak u istom sastavu.

Janša je prilikom zadnjeg sastanka s parlamentarnim strankama istaknuo da je važno da se otvorena pitanja
počnu rješavati i da odgovor hrvatske vlade na inicijativu slovenske strane daje osnove za nastavak neformalnih razgovora. 

Za slovensku stranu, koja izražava načelnu spremnost da se spor o granici riješi uz pomoć trećeg, pa i međunarodne sudske institucije, pri čemu se zadnjih dana spominje i Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu, to je i dalje najspornije pitanje, s obzirom da se za pristanak na takav način rješavanja problema granice ističu preduvjeti.

Slovenski diplomatski izvori uz to ocjenjuju da je riječ o
dugotrajnom postupku pri kojemu je potrebno najprije postići međusobni sporazum o predmetu arbitraže i instituciji koja će o sporu arbitrirati. 

Kako u najavi pred sastanak navodi Slovenska tiskovna
agencija STA, zbog opterećenosti ICJ-a postupak rješavanja
slovensko-hrvatskog graničnog spora mogao bi potrajati i deset godina.

Slovenska oporba načelno je pozdravila Janšinu inicijativu da se sporovi s Hrvatskom, pa i granično pitanje, počnu rješavati, ali je suzdržana u pogledu mogućnosti da se do međusobnog dogovora o predmetu arbitraže i izboru arbitražnog tijela dođe do kraja godine.

Sadržaj slovenskih stajališta o ostalim otvorenim pitanjima, koji su nedavno izneseni u prijedlogu hrvatskoj vladi, nije poznat. 

Slovenski izvori navode, međutim, očekivanje da bi prilikom susreta Janša-Sanader na Bledu moglo doći do rješenja pitanja nuklearke Krško. 

Slovenija po nekim izjavama predlaže da HEP odustane od tužbe pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove u Washingtonu za neisporučenu struju iz nuklearke, a u tom bi slučaju ona odustala od tužbe protiv Hrvatske za koju smatra da ne ispunjava odredbe međudržavnog ugovora o nuklearki jer nije osnovala poseban fond za njezinu razgradnju. 

Osim toga, postoje naznake da bi u slučaju odustajanja od tužbe HEP-a, Slovenija pristala na trajno skladištenje
radionuklearnog otpada iz hrvatske polovice nuklearke na svom teritoriju.

Što se tiče pitanja malograničnog ribolova prema sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) u Ljubljani očekuju da će se pregovori o tome nastaviti između Hrvatske i Bruxellesa u sklopu hrvatskih pregovora s EU o članstvu, dok je najmanje poznatoga o prijedlogu Ljubljane kako završiti dugotrajni problem štediša Ljubljanske banke Zagreb, koji predstavlja privatno-pravni odnos štediša i banke, ali dugo opterećuje i političke odnose dviju država. 

Neki slovenski analitičari, na osnovi jedne izjave ministra financija Andreja Bajuka, smatraju da bi Slovenija mogla odustati od načelnog dosadašnjeg stajališta da se radi o pitanju "jugoslavenske sukcesije" i da bi mogla početi vraćati dug štedišama u slučaju da obnovi svoje poslovanje u Hrvatskoj, pri čemu bi dio štediša bio podmiren iz potraživanja koja Ljubljanska banka ima prema nekim hrvatskim poduzećima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene