Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Gusenbauer bilateralne odnose ocijenili izvanrednima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez obzira tko u Zagrebu ili Beču vodi vladu, hrvatsko-austrijski bilateralni odnosi su izvanredni i dobro se razvijaju na svim područjima, potvrdili su u srijedu poslijepodne nakon razgovora u Beču hrvatski premijer Ivo Sanader i austrijski savezni kancelar Alfred Gusenbauer.

Oni su razgovarali o hrvatskom putu u punopravno članstvo Europske unije, bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije, te stanju u jugoistočnoj Europi.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

"Poznato je da Austrija snažno podupire hrvatski put u EU. Jako smo zainteresirani da se proces pristupnih pregovora Hrvatske i EU-a što brže konstruktivno završi, ne samo zato što austrijske tvrtke razvijaju uspješne poslove u Hrvatskoj, nego i zbog toga što su odnosi između dvije države izvanredni", rekao je austrijski kancelar Gusenbauer, dodavši da će "pristup Hrvatske EU-u imati stabilizirajuće djelovanje na cijelu regiju".

Hrvatski premijer ocijenio je razgovore sa Gusenbauerom "plodnima". 

"Utvrdili smo da su odnosi između dvije države izvanredni bez
otvorenih pitanja", rekao je Sanader, dodavši da je izvijestio
austrijskog kancelara o tijeku pristupnih pregovora Hrvatske s
Europskom unijom, a također da će Hrvatska najvjerojatnije dobiti pozivnicu za NATO na summitu u Bukureštu u travnju 2008. godine.

"Bez obzira koja vlada bila u Zagrebu ili Beču, Hrvatska i Austrija imaju apsolutno zajednički interes u daljnjem razvijanju bilateralnih odnosa", izjavila su obojica šefova vlada.

Također su obojica potvrdili da su zainteresirani da se političke prilike u jugoistočnoj Europi stabiliziraju i da dođe do trajne političke stabilnosti u regiji. Sanader je kazao da je jedna od tema razgovora bilo i Kosovo, te da je ustvrđeno da je to najteže pitanje u današnjoj Europi.

Bio je to prvi susret Sanadera sa čelnikom socijaldemokrata
Gusenbauerom od kada je on postao novi savezni kancelar.

Gusenbauer je pozvao Sanadera na sastanak premijera jugoistočne Europe krajem srpnja u Salzburg što je on prihvatio, dok je Sanader pozvao Gusenbauera u Hrvatsku što je austrijski kancelar prihvatio.

Na upit austrijskih novinara da komentira pisanja nekih hrvatskih medija o navodnom tajnom dodatku haške optužnice na kojem se navodno nalaze imena nekih bivših hrvatskih visokih vojnih časnika i ministara, Sanader je kazao: "Sa sigurnošću nam je potvrđeno iz Den Haaga da to ne znači da će optužnica biti proširena, jer niti su oni pod istragom niti su optuženi, stoga eventualno mogu biti pozvani u Den Haag samo kao svjedoci."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene