Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Sanader: Bogati ne trebaju dobivati besplatne udžbenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je predložila izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu prema kojima će se, po uvođenju osobnog identifikacijskog broja, utvrditi novčana participacija bogatijih roditelja za kupnju udžbenika.

Bogati ne trebaju dobivati besplatne udžbenike, ponovio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade s koje su predložene izmjene upućene u hitnu saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trajanje udžbenika četiri godine Dio oporbe protiv novog zakona o udžbenicima Slika nije dostupna Grad Zagreb 2000 osnovnoškolaca dobiva besplatne udžbenike

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac objasnio je kako će na početku školske godine svi učenici osnovnih i srednjih škola, njih oko 600 tisuća, dobiti udžbenike, a uvođenjem OIB-a utvrdit će se koje će obitelji participirati u njihovoj kupnji.

Premijer je podsjetio kako će se OIB uvodi od početka iduće godine. Trebat će stanovito vrijeme da se sve službe umreže, ali za to neće trebati tri, četiri godine, kazao je.

Izrazio je i punu potporu Ministarstvu i orijentaciji na društvo znanja, a potporu i čestitku za 'jedan možda nepopularan potez', ali i potrebno razlikovanje u dodjeli udžbenika, ministar Primorac dobio je i od potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca.

Ministar Primorac zahvalio je Vladi i njezinim članovima, što unatoč teškoj financijskoj situaciji, društvo znanja ostaje prioritet.

U ovim trenucima Hrvatska je vodeća zemlja po porastu broja studenata u odnosu na populaciju, kazao je Primorac.

Iznio je i podatke da Hrvatska trenutno ima 41 tisuću više studenata nego prije četiri godine, a obvezno srednje školstvo, besplatni udžbenici, mogućnosti smještaja u đačke domove doveli su i do toga i da je u sustavu srednjeg školstva zadržano 3.300 mladih koji inače ne bi bili zadržani u tom sustavu.

Ministar Primorac iznio je i podatke o uštedama - prije tri godine udžbenici za sve razrede osnovne i prvi srednje škole koštali su ukupno oko 400 milijuna kuna, a danas je cijena za sve razrede osnovne i sve srednje škole ostala na oko 390 milijuna kuna.

Pregovori s nakladnicima trajali su više od godinu dana, a nakladnici su spustili cijene za oko 30 posto, kazao je.

Predloženim izmjenama Zakona uz ostalo se odvaja radna bilježnica, zbirka zadataka, geografski i povijesni atlas, likovna mapa i elektronički udžbenik od pojma udžbenika, regulira da bi škole provodile postupak javne nabave udžbenika, onemogućava negativna praksa višestrukog pojavljivanja istih nakladnika za jedan nastavni predmet u istom razredu, ograničava mogućnost nepotrebnih i učestalih izmjena udžbenika, itd.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene