Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Sagradio je cestu na kojoj se više nećemo vidjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Knjigu žalosti otvorenu u Središnjici SDP-a u povodu smrti Ivice Račana upisala se danas poslijepodne i zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, koja je izrazila iskrenu sućut Račanovoj obitelji, te zahvalila svim članovima stranke i građanima na podršci tijekom Račanove bolesti i sućuti zbog njegova odlaska.

- Otišao je naš drug i prijatelj. Odvažnog, strpljivog i upornog
čovjeka pobijedila je opaka bolest. Politika mu je bila strast i
životni izazov, rekla je Antunović novinarima okupljenima u
Središnjici SDP-a, ističući kako Račan u hrvatsku povijest ulazi kao državnik koji je dao neizbrisiv pečat stvaranju i razvoju samostalne i demokratske Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP bira novog šefa Slika nije dostupna Željka Antunović odbila Jurčića

Naglasila je kako je Račan bez zadrške zagovarao poštivanje čovjeka i njegovih sloboda, ljudskih prava, te rodnu, nacionalnu i vjersku ravnopravnost.

- Bio je istinski socijaldemokrat i nadasve skroman čovjek i pošten političar. Hrvatskoj je otvorio vrata prema Europi i svijetu. Svoje političke uspjehe nije prisvajao, nego im se veselio. Sagradio je cestu koju je želio podijeliti s generacijama koje su je sanjale, a za one koji tek dolaze. Na toj se cesti više nećemo sresti, ali ćemo je i po njoj pamtiti, dodala je Antunović.

U sjedište SDP-a stižu brojni izrazi sućuti, mnoštvo građana i prijatelja upisuju se u knjige žalosti, stižu mnogobrojni brzojavi,faksovi i mailovi. 

Među prvima je stigao brzojav predsjednika Vlade Ive Sanadera, zastupnika u Europskom parlamentu i predsjednika Socijalnih demokrata Slovenije Boruta Pahora, članova Predsjedništva BiH Zlatka Komšića i Harisa Silajdžića, predsjednika Skupštine Crne Gore i Demokratske partije CG Ranka Krivokapića, britanskog veleposlanika u RH Johna Ramsdena i predsjednika HSS-a Josipa Friščića.

U Knjigu žalosti u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu tijekom dana upisuju se mnogobrojni građani, stranački dužnosnici, prijatelji i kolege Ivice Račana.

SDP i članovi obitelji Račan zamolili su da se ne kupuje cvijeće, nego da se umjesto toga novac uplati u Zakladu Ane Rukavine.

Nakon što se upisao u Knjigu žalosti, zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić izjavio je novinarima da je Ivica Račan bio izniman političar i čovjek koji je najviše zaslužan što je došlo do demokratskih promjena u Hrvatskoj.

- U prosincu 2000., na komemoraciji Vladi Gotovcu, Račan je rekao da je Vlado bio u pravu kad mnogi od nas to nisu bili. To je doista rijetka osobina u hrvatskoj politici, imati snage priznati vlastite pogreške, i vjerojatno ćemo moći reći i za Ivicu da je bio u pravu kada mnogi od nas to nisu bili, poglavito u vrijeme koalicijske vlasti, rekao je među ostalim zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene