Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U bolnicama 'nepotrebno' umru tisuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 237.420 osoba umrlo je u posljednje tri godine u Sjedinjenim Državama samo zbog toga što su se našle u "pogrešnoj" bolnici, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.

Istraživanje neovisne organizacije 'HealthGrades' pokazalo je da je život pacijenata u jednoj od najlošijih bolnica u SAD-u za 70 posto ugroženiji od života pacijenata u nekoj od najboljih bolnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni" Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Unatoč tome, stopa smrtnosti u američkim bolnicama opala je od 2005. do 2007. za 14,17 posto.

Istraživanje se temelji na podacima o 41 milijun pacijenata iz 5.000 bolnica a uzima u obzir 17 vrsta bolesti i njihovo liječenje.

Prema istraživanju, svaki drugi smrtni slučaj koji se mogao spriječiti prouzročen je trovanjem krvi, upalom pluća ili srčanim i dišnim tegobama. 

>> Preminula na Hitnoj čekajući pomoć 24 sata

Pacijenti koji su se liječili u suvremeno opremljenim klinikama 's pet zvjezdica' imali su 50 posto veću šansu otići kući živi nego pacijenti u drugim bolnicama, zaključio je 'HealthGrades'.

Onaj tko mora na liječenje u bolnicu mora stoga 'obaviti domaću zadaću i prije odlaska u bolnicu informirati se o njezinoj kvaliteti', preporučila je Amerikancima vodeća medicinska analitičarka u 'HealthGrades' i voditeljica istraživanje Samantha Collier.

Na temelju istraživanja napravljen je popis najboljih ('pet zvjezdica') i najgorih ('jedna zvjezdica') bolnica u svih 50 američkih saveznih država i u velikim urbanim područjima od New Yorka do Los Angelesa.

Prema istraživanju, u najboljem su položaju pacijenti u sjevernim državama Illinoisu, Indiani, Michiganu, Ohiju i Wisconsinu, dok je najveći broj smrtnih slučajeva koji su se dali izbjeći zabilježen u južnim državama Alabami, Kentuckyju, Missouriju i Tennesseeju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene