Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 237.420 osoba umrlo je u posljednje tri godine u Sjedinjenim Državama samo zbog toga što su se našle u "pogrešnoj" bolnici, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.


Istraživanje neovisne organizacije 'HealthGrades' pokazalo je da je život pacijenata u jednoj od najlošijih bolnica u SAD-u za 70 posto ugroženiji od života pacijenata u nekoj od najboljih bolnica.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin apelirao na ministra Beroša i Vladu da promjene politiku bolnica koje onemogućuju pratnju na porodu: "Jedino što je za to potrebno je..."

Unatoč tome, stopa smrtnosti u američkim bolnicama opala je od 2005. do 2007. za 14,17 posto.

Istraživanje se temelji na podacima o 41 milijun pacijenata iz 5.000 bolnica a uzima u obzir 17 vrsta bolesti i njihovo liječenje.

Prema istraživanju, svaki drugi smrtni slučaj koji se mogao spriječiti prouzročen je trovanjem krvi, upalom pluća ili srčanim i dišnim tegobama. 

>> Preminula na Hitnoj čekajući pomoć 24 sata

Pacijenti koji su se liječili u suvremeno opremljenim klinikama 's pet zvjezdica' imali su 50 posto veću šansu otići kući živi nego pacijenti u drugim bolnicama, zaključio je 'HealthGrades'.

Onaj tko mora na liječenje u bolnicu mora stoga 'obaviti domaću zadaću i prije odlaska u bolnicu informirati se o njezinoj kvaliteti', preporučila je Amerikancima vodeća medicinska analitičarka u 'HealthGrades' i voditeljica istraživanje Samantha Collier.

Na temelju istraživanja napravljen je popis najboljih ('pet zvjezdica') i najgorih ('jedna zvjezdica') bolnica u svih 50 američkih saveznih država i u velikim urbanim područjima od New Yorka do Los Angelesa.

Prema istraživanju, u najboljem su položaju pacijenti u sjevernim državama Illinoisu, Indiani, Michiganu, Ohiju i Wisconsinu, dok je najveći broj smrtnih slučajeva koji su se dali izbjeći zabilježen u južnim državama Alabami, Kentuckyju, Missouriju i Tennesseeju.