Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca trebaju pomoć

Vlada ima plan kako povećati broj udomitelja: ''Djetetu koje plače i nitko ga ne podigne, sve to stvara strašnu traumu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se čeka cjelovito rješenje za demografsko crnilo, Ministarstvo demografije planira još jedan novi zakon. Žele povećati naknade za udomljavanje te omogućiti da udomiteljstvo postane i zanimanje. U Hrvatskoj je kod udomitelja više od 2000 djece, a u domovima za nezbrinutu djecu čeka njih oko 800. Plan je taj broj smanjiti.

U njihovoj kući nikada nije dosadno. Troje djece sretnu obitelj pronašlo je kod udomiteljice Sanje Tomašić. ''Prava smo obitelj, od vrtića kad su došli kod nas krenuli su u vrtić, škola, raznorazne aktivnosti, liječnički pregledi sve što ide, kao i svojem djetetu'', kaže Sanja.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Skup udomitelja s djecom - 1 1200 udomiteljskih obitelji Sve veći problem: Djece koja trebaju obitelj sve je više, a udomitelja sve manje

Sanja i suprug na to su se odlučili prije osam godina. Jedan dječak je s njima od početka, a jednu djevojčicu odlučili su i posvojiti.

''Bila je s nama dvije godine i kada su papiri bili gotovi, teško nam se rastati jako. A imali smo tu sreću da je tim odlučio da može ostati s nama'', priča Sanja.

U Hrvatskoj je više od 2000 djece smješteno kod udomitelja. Za to dobivaju i opskrbninu od 1800 do 2200 kuna po djetetu, te naknadu od 400 kuna. Iz Foruma za udomiteljstvo kažu - ponekad premalo.

''Nije dosta, ali ako im ne možemo priuštiti sve kao svojem djetetu onda to nije to. A ovaj iznos je svakako... snalazimo se'', kaže Marina Hoblaj iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo.

Kako bi se povećao broj udomitelja - ministarstvo demografije planira povećanje tih naknada. A specijalizirano udomiteljstvo moglo bi postati zanimanje, s pravom plaćom.

''Od 2,5 do 6 tisuća kuna gdje bi najviši iznos bio upravo specijalizirano udomiteljstvo'', rekla je Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Jer odrasta li dijete u ustanovi poput doma ili obiteljskom okruženju - razlika je golema.

''Svako dijete ima potrebu imati osobu samo za sebe. Ta privrženost koja se stvara s pojedincem ne može se stvoriti u domu. Za jedno dijete koje plače i nitko ga ne podigne, to stvara strašnu traumu'', ističe Valentina Otmačić iz UNICEF-a.

Osim financijske pomoći, trebala li, kaže Sanja, i jača stručna podrška. ''Psihološka pomoć što njima što nama, jer to je masu situacija koje ne možete riješiti. A teško je dobiti pomoć taj tren kad vama treba'', kaže Sanja. Trenutačno je u domovima smješteno oko 800 djece. Onih do tri godine, koji su i najranjiviji, je 90. Plan je da se do sljedeće godine taj broj prepolovi i da umjesto u domu završe kod udomitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene