Dok se čeka cjelovito rješenje za demografsko crnilo, Ministarstvo demografije planira još jedan novi zakon. Žele povećati naknade za udomljavanje te omogućiti da udomiteljstvo postane i zanimanje. U Hrvatskoj je kod udomitelja više od 2000 djece, a u domovima za nezbrinutu djecu čeka njih oko 800. Plan je taj broj smanjiti.


U njihovoj kući nikada nije dosadno. Troje djece sretnu obitelj pronašlo je kod udomiteljice Sanje Tomašić. ''Prava smo obitelj, od vrtića kad su došli kod nas krenuli su u vrtić, škola, raznorazne aktivnosti, liječnički pregledi sve što ide, kao i svojem djetetu'', kaže Sanja.

Vezani članci Ilustracija Susjedima pozlilo od prizora: U stanu pronađena tijela izbodene djece, uhićena majka (24) Poklon za dijete, ilustracija Akcija koja je omogućila 264 dječjih osmijeha: ''Ponosni smo na odaziv brojnih građana i donatora''

Sanja i suprug na to su se odlučili prije osam godina. Jedan dječak je s njima od početka, a jednu djevojčicu odlučili su i posvojiti.

''Bila je s nama dvije godine i kada su papiri bili gotovi, teško nam se rastati jako. A imali smo tu sreću da je tim odlučio da može ostati s nama'', priča Sanja.

U Hrvatskoj je više od 2000 djece smješteno kod udomitelja. Za to dobivaju i opskrbninu od 1800 do 2200 kuna po djetetu, te naknadu od 400 kuna. Iz Foruma za udomiteljstvo kažu - ponekad premalo.

''Nije dosta, ali ako im ne možemo priuštiti sve kao svojem djetetu onda to nije to. A ovaj iznos je svakako... snalazimo se'', kaže Marina Hoblaj iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo.

Kako bi se povećao broj udomitelja - ministarstvo demografije planira povećanje tih naknada. A specijalizirano udomiteljstvo moglo bi postati zanimanje, s pravom plaćom.

''Od 2,5 do 6 tisuća kuna gdje bi najviši iznos bio upravo specijalizirano udomiteljstvo'', rekla je Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Jer odrasta li dijete u ustanovi poput doma ili obiteljskom okruženju - razlika je golema.

''Svako dijete ima potrebu imati osobu samo za sebe. Ta privrženost koja se stvara s pojedincem ne može se stvoriti u domu. Za jedno dijete koje plače i nitko ga ne podigne, to stvara strašnu traumu'', ističe Valentina Otmačić iz UNICEF-a.

Osim financijske pomoći, trebala li, kaže Sanja, i jača stručna podrška. ''Psihološka pomoć što njima što nama, jer to je masu situacija koje ne možete riješiti. A teško je dobiti pomoć taj tren kad vama treba'', kaže Sanja. Trenutačno je u domovima smješteno oko 800 djece. Onih do tri godine, koji su i najranjiviji, je 90. Plan je da se do sljedeće godine taj broj prepolovi i da umjesto u domu završe kod udomitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju