Na dnevnik red uvrštena je inicijativa oporbe za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.


Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

9:33 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obavijestio je zastupnike kako se na dnevni red uvrštava oporbena inicijativa za  opoziv Martine Dalić. Nakon toga je određena stanka od 10 minuta.

Vezani članci Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u Saboru - 1 Glavna državna odvjetnica u Saboru o aktualnim aferama: ''Po utvrđenju činjenica postupit će se sukladno otkrivenom" Zgrada HNB-a (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) HNB o velikom padu BDP-a: "Slično je na razini čitave Europske unije. Najveći pad je u ugostiteljstvu i izvozu"

Hrvatski sabor raspravlja o polugodišnjim informacijama o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2017., te prvo i drugo polugodište 2016. godine, koje mu je podnijela Hrvatska narodna banka (HNB). Pred zastupnicima će se naći i prijedlog zakona o muzejima.

Vlada na ta tri spomenuta dokumenta HNB-a nije imala primjedbi, a matični Odbor za financije i državni proračun predložio je Saboru da ih primi na znanje. Polugodišnje informacije obuhvaćaju pregled gospodarskih kretnja, kretanja u financijskom sektoru i aktivnosti HNB-a u spomenutim razdobljima.

Kad je riječ o prvoj polovini prošle godine, makroekonomska su kretanja u globalnom okružju bila razmjerno povoljna, kao i kretanja ostvarena i u domaćem gospodarstvu. Gospodarska je aktivnost nastavila jačati, te se realni BDP povećao za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čemu je najviše pridonio rast izvoza robe i usluga.

U 2017. godini broj zaposlenih nastavio se kontinuirano povećavati te je u prvom polugodištu bio za 1,8 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2016., što je u potpunosti generirao privatni sektor. Istodobno se nezaposlenost nastavila ubrzano smanjivati pa se u lipnju broj nezaposlenih spustio na 170 tisuća, što je najniža razina od 1997. godine.

Zastupnici će u četvrtak raspravljati i o prijedlogu novog zakona o muzejima prema kojemu bi se do konca 2020. trebao dovršiti proces inventarizacije cjelokupne muzejske građe, što znači da bi svi muzeji morali uredno popisati sadržaje svojih zbirki.

Novi zakon definira privatne i muzeje vjerskih zajednica, te naglašena važnost Muzejskog dokumentacijskog centra kao središnjeg muzejskoj matičnog tijela. Trebao bi i olakšati osnivanje manjih muzeja i zbirki, te potaknuti međumuzejsku posudbu. (Hina)