Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski SDP: Pravo upravljanja nad DTK dati općinama i gradovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici u današnjoj su se saborskoj raspravi podijelili oko potpore novom zakonu o elektroničkim komunikacijama - dok HDZ smatra da zakon ne treba zadirati u vlasništvo nad DTK, u SDP-u drže da bi pravo upravljanja tim komunikacijskim kabelima trebale imati općine i gradovi, a ne da se i dalje HT-u dopušta da njima raspolaže.

SDP-ovci su u raspravi najavili kako neće podržati predloženi zakon, budući da, rekao je Slavko Linić, ne rješava prijepore operatera i lokalnih jedinica o tome tko je vlasnik nad DTK.

Pročitajte i ovo Ilustracija I KOZE SVOJE SLATKIŠE IMAJU VIDEO Do jučer su uveseljavala domove, već danas lete kroz prozor, ali može i drugačije: Novi život starog božićnog drvca Marko Primorac Pozamašna svota Fijasko Vladina plana: Nijedna od 428 općina ne želi spajanje unatoč poticajima

Ne slaže se s Vladinim rješenjem o uvođenju instituta "pravo puta", po kojemu bi infrastrukturni operater, u pravilu HT kao dominantni operater, i dalje većinom raspolagao s DTK, dok bi lokalnim jedinicama kao vlasnicima kanalizacije (infrastrukture) operateri koji koriste DTK plaćali naknadu za korištenje kabela (po četvornom metru korištenog kabela).

"To je vrlo rizično rješenje koje će izazvati niz problema", rekao je Linić, upozorivši da se omogućavanjem dominantnom operateru da i dalje raspolaže s DTK narušava slobodna tržišna utakmica po kojoj svi operateri DTK mogu koristiti pod jednakim uvjetima.

Isto misli i Nenad Stazić (SDP), također uvjeren da bi pravo vlasništva nad DTK trebale dobiti lokalne jedinice, budući da kabeli, čije su postavljanje platili građani, prolaze njihovom kanalizacijom.

"HT će ovako kontrolirati cijelu infrastrukturu. Logično bi bilo da lokalne jedinice postanu infrastrukturni operateri", kazao je Stazić.

Oporbene prozivke da Vlada ide na ruku HT-u odbacio je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec, ističući kako i lokalne jedinice, na temelju građevinske dozvole ili trogodišnjeg korištenja, mogu postati infrastrukturi operateri i, u skladu sa svojim interesima, raspolagati s DTK - 11 tisuća kilometara trase i 40 tisuća kilometara kabela.

"Ovim se zakonom, kroz definiciju infrastrukturnog operatora, otvara prostor gradovima i općinama da postanu infrastrukturni operatori, dalje razvijaju DTK i ostvaruju prihode za svoje proračune", kazao je Breglec.

Živko Nenadić (HDZ) rekao je kako, u trenutku dok su u tijeku brojni sudski postupci vezani uz raspolaganje DTK, zakon ne treba zadirati u vlasništvo nad tim kabelima, uvjeren da će novo regulatorno tijelo kontrolirati korištenje DTK u općem interesu.

Isti stav ima i njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović, napominjući kako zakon propisuje da lokalne jedinice, kada odlučuju o tome koji korisnici (operatori) mogu koristiti kanalizacijske kabele, ne smiju diskriminirati ni jednog operatora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene