Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora većinom je glasova podupro prijedlog potvrđivanja protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim se uvode carinske kvote za izvoz šećera iz Hrvatske na tržište Europske unije.


Hrvatska je po SSP-u na tržište EU do sada šećer mogla izvoziti bez ograničenja, a po predloženom protokolu, potpisanom u studenome, Hrvatska bi na EU tržište od početka iduće godine bez carina mogla izvoziti najviše 180 tisuća tona šećera godišnje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Saborski Odbor za ravnopravnost spolova osudio napad na pravobraniteljicu Koritnik Slika nije dostupna Hebrang: Radin nije kvalificiran da tereti zdravstvo

Predloženom protokolu usprotivili su se članovi Odbora iz oporbenih redova, a predsjednik Odbora Božidar Pankretić (HSS) ocijenio je da će nakon uvođenja kvota jedna od tri šećerane u Hrvatskoj postati višak.

Podsjetio je da se u pregovore o uvođenju kvota ušlo u rujnu 2005., na zahtjev Europske komisije, te da je Vlada tada donijela pregovaračku platformu koja je hrvatske pregovarače obvezala da ne pristaju na kvotu manju od količine šećera koja se dobije od 30 tisuća hektara šećerne repe, što, tvrdi Pankretić, iznosi oko 240 tisuća tona šećera.

Pankretić je istaknuo da je ove godine na tržište EU izvezeno 220 tisuća tona šećera, pa će, kaže, ograničavanje izvoza za trećinu smanjiti površinu na kojoj se proizvodi šećerna repa, čime će jedna šećerana postati višak.

"Ne znam koja će to šećerana biti, ali napomenuo bih da samo županjska šećerana zapošljava 350 radnika i više od tisuću kooperanata", rekao je.

Napomenuo je da su pregovaračkom platformom pregovarači obvezani i da ispregovaraju kompenzacije za uvođenje kvota.

"Iskreno sam se trudio naći te kompenzacije u SSP-u, ali nisam uspio", rekao je Pankretić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Kovačević i
pomoćnik resornog ministra Miroslav Božić odgovorili su mu da je kompenzacija potpisana obveza ugovornih strana da neće subvencionirati vlastiti izvoz.

Šteta od uvođenja kvota trebala bi se nadoknaditi kroz odustajanje EU od subvencioniranja vlastitih izvoznika, a Hrvatska ionako nikad nije subvencionirala izvoz šećera, rekao je Božić.

Kovačević je, pak, naglasio kako je sadašnje stanje u kojem hrvatske šećerane izvoze sav proizvedeni šećer i uvoze jeftiniji šećer iz EU neodrživo u situaciji kad EU ide u reformu tržišta šećera, kroz koju bi zemlje članice do 2009. trebale smanjiti proizvodnju za desetak posto.

Oporba je, međutim, ustrajala na stavu da je Hrvatska trebala sačuvati postojeće stanje do 2009., do kad je na snazi SSP.

Dragica Zgrebec (SDP) ustvrdila je da su hrvatske šećerane u te dvije godine uz neograničen izvoz i planirano povećanje proizvodnje mogle zaraditi dodatnih 100 milijuna eura.

Prijedlog ratifikacije izmjena i dopuna SSP-a podržali su HDZ-ovi
članovi odbora, protiv su bili HSS-ovci i SDP-ovci, a suzdržan
nezavisni Ivo Lončar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju