Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvoje novih sudaca

Saborski odbor pokreće proceduru za izbor ustavnih sudaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav u četvrtak bi trebao pokrenuti proceduru za izbor dvoje ustavnih sudaca.

Jedno mjesto u Ustavnom sudu upražnjeno je još od 2010., kada je istekao mandat ustavnoj sutkinji Nevenki Šernhorst, a Ustavni sud od tada radi s 12 sudaca.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav" Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Kako je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izvijestila Sabor da za šest mjeseci istječe mandat i Davoru Krapcu, Odbor za Ustav pokrenut će proceduru za imenovanje još jednog ustavnog suca.

Odbor bi na sjednici u četvrtak trebao odlučiti o raspisivanju javnog poziva koji će vjerojatno biti otvoren 30 dana, nakon čega će se obaviti javni razgovor sa svakim kandidatom.

'Sud BiH nije dobio nikakav zahtjev za postupanje u 'slučaju Glavaš''

Odbor potom sastavlja i Saboru predlaže listu kandidata koji ulaze u uži izbor, a predsjednik Odbora Peđa Grbin očekuje da će o izboru ustavnih sudaca Sabor odlučivati početkom travnja.

Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, što znači da je nužan dogovor vladajućih i oporbe, no Grbin kaže kako još nisu započele konzultacije među strankama. "Još ne znamo ni tko će se kandidirati i bilo bi besmisleno u ovom trenutku započinjati konzultacije", objasnio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene