Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o Uredu predsjednika

Oporba: Predsjednik sam treba birati svoje ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika Josipovića, kao i njegovog prethodnika Mesića djeluje protivno Ustavu.

Apsurdno je da ne postoji zakon o ustrojstvu Ureda predsjednika, a upravo taj zakon smišljaju u HDZ-u, a očekuje se da će značajno ograničiti zapošljavanje u predsjednikovu uredu. Ivo Josipović kao i Stjepan Mesić u dva mandata prije njega, mogao je za najbliže suradnike imenovati koga želi te koliko tih ljudi želi. Zakon koji je trebao odrediti pravila igre ne postoji gotovo 10 godina. HDZ ga konačno planira napraviti. 'Nije to nikakvo zaoštravanje, nego je to pokušaj reguliranja odnosa koji će biti još bolji i mislim da uopće nema razgovora o tome i nikome nije stalo da se odnosi zaoštravaju', smatra Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Zakon o uredu predsjednika u ustav je ubacila SDP-ova koalicijska vlast 2000. godine. HDZ je na njega zaboravio. Sada kada im predsjednik Josipović zadaje probleme, a ustavni sud ih je podsjetio na zakon, spremni su na svojevrsnu osvetu. 'Inicijativa je došla iz političkih krugova koji su zabrinuti što ured nije dobro počeo funkcionirati, bilo je nekih nesnalaženja i treba ga urediti zakonom i ja to podržavam', ističe HDZ-ovac i saborski zastupnik Andrija Hebrang. Predsjednik smatra kako bi najbolje bilo da se iz Ustava izbaci rečenica koja propisuje donošenje Zakona.

Slaže se i oporba koja se za zakon nekada zalagala. Predsjednik treba sam birati ljude i njihov broj. 'Mislim da bi to trebalo ostaviti predsjedniku Josipoviću i da saborska većina u ovom trenutku ne bi trebala odlučivati o tome, prema tome ne bi smio HDZ utjecati na to kako će izgledati ured predsjednika Josipovića', kaže Milanka Opačić, SDP-ova saborska zastupnica. Ured predsjednika financira se iz proračuna. Plaće njegovih najbližih suradnika iznimno su visoke. Predstojnik Klisović primjerice na mjesec zaradi gotovo kao premijerka. Upravo bi štednja mogla biti misao vodilja i opravdanje HDZ-a u ograničavanju predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene