Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U utorak glasovanje

Za HDZ proračun je realan, uravnotežen, održiv. Za oporbu promašen, ziheraški i lažan: U Saboru se raspravljalo do dugo u noć

Hrvatski sabor: Ilustracija - 1
Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U trećem satu četvrtka, Hrvatski sabor zaključio je maratonsku raspravu o državnom proračunu za 2023., trajala je više od deset sati i u njoj zastupnici većine i oporbe nisu približili svoja stajališta o tom dokumentu.

U sitne noćne sate završila je maratonska sjednica Sabora na kojoj se raspravljalo o proračunu za iduću godinu.

Za HDZ je proračun realan i uravnotežen, održiv i odgovoran, za oporbu promašen, ziheraški, lažan, dobar samo za državu i Vladu.

Proračun štiti najranjivije, ukupan trošak mjera od 2023. do 2025. za pomoć građanima i gospodarstvu je preko 643 milijuna eura, kazala je Grozdana Perić (HDZ).

Kaže da se ogromna sredstva ulažu u ljude, u povećanje plaća, u ribarstvo, poljoprivredu, subvenciju cijene plina i struje, povećanje mirovina, stipendija.

Pročitajte i ovo Vidović Krišto dobila tri opomene RASPRAVA O PRORAČUNU Jandroković isključio Vidović Krišto sa sjednice, premijer: "Europsku i naprednu državu vodimo mi, a vi nećete imati priliku nikada"

Sandra Benčić (ZLB) kaže da je struktura proračuna na prihodnoj strani gotovo ista iz godine u godinu, jer se u Hrvatskoj već 30 godina vodi politika porezne nepravde i ekonomske nejednakosti. Čitav sustav poreza i doprinosa temelji se na oporezivanju neke niže i srednje klase, kaže zastupnica i dodaje da najmanje poreza plaćaju iznajmljivači apartmana.

Samo sto milijuna kuna predviđeno je za dobrovoljno spajanje općina kojih je, sa gradovima 555 i brojne služe samo sebi, ističe Marijan Pavliček (HS).

Vlada je donijela okvir za to, postoje zemlje koje su imale prisilna spajanja i ta se praksa pokazala izrazito lošom, rekao je ministar financija Marko Primorac, koji se zahvalio zastupnicima na konstruktivnoj raspravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA VRIJEME UTAKMICE Nogometni fanovi u Saboru slave, Jandroković najavio stanku: ''Bolje je tako nego da bude prazna sabornica''

Oporba proračun nastoji promijeniti brojnim amandmanima, samo IDS podnio ih je 54,no desetke amandmana podnijeli su i Most, SDP, Socijaldemokrati….

Nekoliko amandmana podnijeli su i zastupnici većine, odnosno HDZ-a, konkretno Damir Habijan i Magdalena Komes.

Pročitajte i ovo Vlada RH 2 milijarde eura viši rashodi Vlada predstavila proračun za 2023.: Prvi put u eurima, pobrojeno u kojim će sektorima doći do rasta

Jedan su zajednički podnijeli HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, Hrvoje Zekanović (HDS) te Franko Vidović (Socijaldemokrati), traže da država osigura 500.000 eura za izradu dokumentacije za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije, pored Šibenika i Drniša.

Vladini predstavnici o njima će se izjašnjavati u ponedjeljak, 28. studenoga, a glasovati dan kasnije, u utorak, kada bi Sabor trebao donijeti proračun za 2023. godinu, sedmi proračun premijera Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Vlada RH 2 milijarde eura viši rashodi Vlada predstavila proračun za 2023.: Prvi put u eurima, pobrojeno u kojim će sektorima doći do rasta

Sve izmjene koje Sabor prihvati putem amandmana, ne smiju mijenjati predviđeni manjak odnosno višak utvrđen u prijedlogu državnog proračuna.

Podneseni amandmani ne smiju biti na teret proračunske zalihe, dodatnog zaduživanja ili već prije preuzetih obveza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene