Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRADICIJA KOJA IZUMIRE

Počela je sezona svinjokolja, a s njom i potencijalna opasnost: "Za samo 50 kuna ljudi su sigurni, ali..."

Aktualno Galerija Krenula svinjokolja - 3 Krenula svinjokolja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krenula svinjokolja - 2 Krenula svinjokolja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krenula svinjokolja - 1 Krenula svinjokolja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Strmotić, direktor Veterinarske stanice Đakovo Galerija 1/4 >>
Slavonci vole ukoso narezanu kobasicu ili kulen, a upravo je sada vrijeme kad se prave te delicije. Studeni je mjesec svinjokolja i veterinari upozoravaju kako je nužno, prije prerade mesa, obaviti trihineloskopski pregled. Procjenjuje se da to čini tek manjina. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Kobasice, kuleni, slanina. Studeni u Slavoniji nezamisliv je bez pripreme ovih delicija.

"Tu sam kod prijatelja, pravimo proizvode slavonske tradicionalne, on mi to radi, pomaže mi, napravimo 20-ak kulenova, 50 kilograma kobasica", kaže Vjeko Barišić iz Satnice Đakovačke.

Prvi zadatak svake svinjokolje je meso odnijeti na analizu.

"Da, to je obavezan jedan dio svinjokolje, znači već 10-ak godina to radimo. Svake godine je obavezno nositi na veterinarski pregled meso koje daje nama sigurnost i da je ispravno i kvalitetno", dodaje Barišić.

Postupak traje sat i pol i stoji nekoliko desetaka kuna.

"Za samo 50 kuna ljudi su sigurni da u njihovim proizvodima, u njihovim svinjama nema spirale, nema trihinele koja je na žalost poharala po Slavoniji. Ima je na žalost kod divljih, a vjerujem i kod prijenosnika nekih drugih", kaže Ante Strmotić, direktor veterinarske stanice Đakovo.

Još uvijek ima onih koji svoje meso prije prerade ne provjere.

Prošle godine na širem osječkom području 26 osoba je zaraženo trihinelom, svi su kupili meso sa jednog lokalnog OPG-a koji meso nije odnio na analizu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj čak 60 posto svinjskog mesa iz seoskih domaćinstava ne dođe u ruke veterinarima. I u Đakovu sumnjaju u to da se svi drže propisa.

"Na žalost, bilo je takvih slučajeva da donesu od dvije svinje dva uzorka, mi im predlažemo i govorimo da donesu od jedne svinje 2 uzorka, ne od dvije svinje 2 uzorka, znači, ima takvih slučajeva", kaže Strmotić.

Pročitajte i ovo Ilustracija dostupna zamjena Agencija za lijekove objavila: U Hrvatskoj nedostaju tri vrste lijeka

Državni inspektorat nedavno je otkrio ilegalnu klaonicu na području Dalmacije. Meso nije imalo oznake zdravstvene ispravnosti, niti je podvrgnuto propisanim pregledima. U slavonskim dvorištima svinjokolja je svake godine sve manje.

"Prije 10-15 godina imali smo 30.000, prošle godine imali smo 7.500, a ove godine od 1.11. do danas je u odnosu na prošlu godinu 25 posto manje", kaže Strmotić.

Tradicija izumire, ali veterinarska su pravila jasna - svaku svinju, prije nego što postane kobasica, potrebno je analizirati na opasnu trihinelu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene