Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA O PRORAČUNU

Jandroković isključio Vidović Krišto sa sjednice, premijer: "Europsku i naprednu državu vodimo mi, a vi nećete imati priliku nikada"

Saborski zastupnici u srijedu raspravljaju o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, kojim se predviđaju prihodi države od 24,9 milijardi eura i rashodi od 26,7 milijardi eura te deficit proračuna opće države od 1,6 milijardi eura ili 2,3 posto BDP-a.

 

  • Od 11 do 13 sati u Saboru je napravljena stanka, u vrijeme održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Maroka.
  • Početak rasprave bio je najavljen za 15 sati, ali zastupnici su čekali premijera pa je počela tek iza 16 sati.
  • Proračun za 2023. prvi je koji će se odnositi na vrijeme kada će Hrvatska biti članica europodručja i Schengena.
  • Premijer Andrej Plenković najavio je da će proračun za iduću godinu biti usmjeren očuvanju standarda građana, ali i gospodarskog rasta i razvoja.

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:00 Govor su održali i predstavnici Mosta Božo Petrov i Zvonimir Troskot koji su međusobno podijelili vrijeme koje su imali na raspolaganju, a Troskot se usmjerio na obnovu Banovine nakon potresa. Poručio je premijeru Plenkoviću da ode tamo sa "svojim bajkama".

"Što se tiče proračuna danas vrlo je jasno da to nije ništa drugo nego činjenica da Vlada RH nije uspjela povući 5 milijardi kuna. Onda su se dogodili ovi ekstraprofiti i dodatna oporezivanja koja u recesiji apsolutno nemaju nikakvog rezona", rekao je Zvonimir Troskot pa dodao da tu ima jedan dublji politički problem, a to je da se Banovina uopće ne obnavlja.

"Imate gospođe Jadranku i Gordanu koje su heroine Domovinskog rata, koje dan-danas žive u kontejneru koji su dobile jer je Marin Miletić stisnuo ministra Medveda da mora pomoći ljudima koji su 11 mjeseci čekali na njega. Kontejner koji sada pliva u vodi, nemaju kabla, pliva u fekalijama. Te žene danas prate što ćemo mi danas govoriti, ovu sramotu da mi u 20:15 dolazimo na red raspravljati o ovom proračunu", kazao je Troskot.

Poručio je Plenkoviću da sa svojim bajkama dođe na Banovinu gdje ljudi i dalje čekaju obnove od koje nema ništa.

"Ove bajke i ružičasta slika Hrvatske o kojoj je premijer govorio, hajde nek proba doći s njima na Banovinu. Prije godinu dana su ga isfućkali, gađali grudama, sad mu se to dogodilo u Škabrnji, Splitu... Pa ti nećeš moći ući u Hrvatsku. Kakvi ekstraprofiti? Pet milijardi kuna nam je Europa dala za obnovu Banovine, a ništa se ne događa", istaknuo je Troskot.

"Jedna slika su nam gospođe Jadranka i Gordana koje su na psihoticima, gledaju u daljinu i ruke im se tresu dok puše i gledaju u daljinu, a druga slika Hrvatske je princeza nadzornih odbora Vanja Varda, pomoćnica glavna od Plenkovićevog štićenika Frane Barbarića, koja ide u Istru i spava u hotelima s 5 zvjezdica. I to se plaća i potpisuje", dodao je.

19:33 Nakon replika otvorena je rasprava. Premijer i ministar otišli su iz sabornice.

19:31 Oporba je premijeru i ministru financija replicirala rekordan 71 put.

19:30 Umirujuće poruke građanima poslao je i ministar financija Marko Primorac.

"Očekujemo značajno usporavanje gospodarskog rasta, ali i inflacije, naravno da ćemo i dalje brinuti o građanima i očuvanju njihove kupovne moći", poručio je ministar.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako dio oporbe dvoji oko pomoći Ukrajini, te zatražio od ministra da objasni o kakvoj se transakciji radi.

"Vlada, na prijedlog Ministarstva financija, može izdati jamstva za pomoć Ukrajini, suglasnost Sabora potrebna je samo kad se radi o zaduživanju kod međunarodnih financijskih institucija, a ovdje se radi o zaduživanju proračuna EU", rekao je Primorac.

Dakle, Europska komisija donosi odluku, zadužuje se EU, istaknuo je i naveo da su za iduću godinu bila planirana sredstva u iznosu od 18 milijardi eura.

19:20 Plenković je u odgovorima zastupnicima istaknuo i kako se nastavlja borba protiv korupcije, da je snažna i donosi rezultate.

Za obnovu, o čemu su ga također pitali, rekao je da Vlada daje niz pomoći i da se intenzivira obnova kuća, da svi resori rade na obnovi i zaduženi su da potroše sredstava na raspolaganju.

O stabilizaciji zdravstvenog sustava poručio je pak da se smanjuju dugovi i rokovi plaćanja, ali da ne može lakonski zaključiti da će se svi problemi riješiti.

Premijer se nije složio s tvrdnjom Sabine Glasovac (SDP) da se dogodine očekuje još sto tisuća građana u blokadi, uz postojećih 232.000. Broj blokiranih u mandatu smo smanjili za 100.000, ne vidimo tako crnim situaciju kako ste je opisali, rekao je zastupnici i naglasio da će se pratiti situacija, pa ako se procijeni da će problem eskalirati, Vlada će donositi mjere.

HDZ-ovi zastupnici hvalili su proračun, isticali kako je socijalno osjetljiv, realan i održiv. Izrazili su i zadovoljstvo što je Vlada nakanila povećati naknade roditeljima za njegu djece s teškoćama u razvoju sa 2300 na 4100 kuna.

"Siguran sam da će Sabor to podržati, svaki naš proračun je bio socijalno osjetljiv, pa je i ovaj", rekao je premijer Nadi Murganić (HDZ).

Kad je riječ o nabavci francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, Josipu Boriću (HDZ) je odgovorio da su naši piloti u Francuskoj, a tehničari su već bili na obrazovanju.

Borić je, osvrćući se na oporbene replike kazao kako iz njih nije iščitao neki ozbiljan problem u proračunu. Mogli bi ga podržati da nemaju ono što ih čini oporbom, a to je da uvijek kritiziraju, kazao je, pa ustvrdio da u gradovima gdje je oporba na vlasti rastu cijene komunalnih usluga, vrtića.

19:15 Premijer Plenković isticao je u srijedu kako su prijedlogom državnoga proračuna za 2023. osigurana sredstva za rast plaća i mirovina, povećana sredstva za branitelje i vojsku, a najavio i moguće nove mjere za ublažavanje udara inflacije, uz poruku da "ima snage i prostora".

"Imamo prostora i snage, ako bude potrebe, a obzirom na okolnosti će biti, mjere će biti precizne i sveobuhvatne, kao što smo činili do sada, riješiti ćemo i u budućnosti i bit ćete zadovoljni", kazao je Plenković odgovarajući Branku Grčiću (SDP) na upit što će biti krajem ožujka iduće godine kada istječu sve dosadašnje mjere.

Smanjiti ćemo i trošarine za lož ulje i time dodatno pomoći građanima, najavio je premijer tijekom saborske rasprave o proračunu za 2023.

Broj osoba u riziku od siromaštva kontinuirano pada u Hrvatskoj, i dalje, nažalost, postoji, ali je manji nego kada smo preuzeli odgovornost, istaknuo je Plenković u replikama zastupnicima.

Na upit o rastu mirovina Daniela Spajića (DP) i Barbare Antolić Vupore (SDP), Plenković je podsjetio na rast u prethodnom razdoblju, da od 1. siječnja najniže mirovine rastu dodatno tri posto, na obiteljske mirovine, ali i poručio da će stvoriti fiskalni kapacitet da se "ne jednom ili dva puta nego više puta" pomogne umirovljenicima jednokratnim potporama. Za indeksaciju kazao je da ostaje po dosadašnjoj formuli.

Daliju Orešković (Centar) i Katarinu Peović zanimalo je li Vlada isplatila Mol-u 230 milijuna eura za troškove arbitraže na što je Plenković odgovorio negativno.

"Ja vas sada upozoravam, ako dođe do te isplate, to će biti čisto kazneno djelo. Osobno ću dignuti protiv kaznenu prijavu protiv Vas", poručila je Orešković premijeru.

18:52 Bojan Glavašević se javio za riječ i kazao kako raspravljaju o svemu samo ne o proračunu pa zaključio "Hvala lijepa, doviđenja".

Jandroković mu je kazao: "Sami ste se kaznili, ne znam da li to volite ili ne?" i izazvao smijeh u saobrnici.

Zastupnik mu je odgovorio: "A zašto vas to zanima?".

18:06 Bojan Glavašević poručio je Hrvoju Zekanoviću "da se malo opusti" nakon što se legalizira marihuana pa zaradio opomenu.

18:05 Karolina Vidović Krišto dobila je tri opomene i nema više pravo sudjelovati u raspravi nakon što je prišla stolu predsjedavajućeg. Jandroković je kazao kako uvijek tijekom rasprava radi "incidente, jer očito ne može drugačije privući pažnju medija".

Vidović Krišto dobila tri opomene Vidović Krišto dobila tri opomene (Foto: Screenshot)

Vidović Krišto prišla je mjestu gdje sjedi zamjenica tajnika Hrvatskog sabora i tajnica plenarne sjednice Kristina Omrčen Zadro.

"Kolegice Krišto, nemojte ometati predsjednika Vlade dok odgovara, kolegica Omrčen Zadro nije nadležna za pitanja koja joj postavljate", kazao joj je Jandroković.

"Premijer je obmanuo javnost, a vi ste mi dali dvije opomene. Imam pravo pitati gospođu...", govorila je Vidović Krišto kada ju je predsjednik Sabora Jandroković prekinuo i udaljio ju sa sjednice.

"Dobivate treću opomenu i nemate pravo više sudjelovati danas u raspravi. Molim Vas, maknite se. Nemojte to činiti i raditi incidente. Vi svaki put činite incidente da biste dobili pažnju medija jer drugačije ne možete privući", rekao je Jandroković.

Prije toga zastupnica je premijeru poručila da će "biti procesuiran".

U svojoj replici osvrnula se na članak Deutsche Wellea u kojem piše da će hrvatskim građanima meso postati luksuz zbog velike inflacije, za što krive lošu poljoprivrednu politiku aktualne Vlade.

"U Hrvatskoj ne postoji izvještavanje o nepodnošljivim uvjetima građana jer vi korumpirate medije. Medije je korumpirao i bivši austrijski kancelar te mu sada prijeti 10 godina zatvora", kazala je Vidović Krišto te dodala: "Hrvatska će biti uređena, uspješna europska zemlja u kojoj će se poštivati zakoni, a vi ćete biti procesuirani."

Odgovarajući na repliku Plenković je rekao: "Eto slobode govora, demokracije. To je sada već treća strančica koja se bavi poslom s kojim se ne bi trebala baviti, ima tko će se time baviti. Ne znam na koji članak se referirate, ali da meni nakon šest godina i ovakve medijske scene da u Hrvatskoj nema slobode medija ili da u njima nema kritike pa vi jedino da ste doslovno pali s Marsa. Kad bi to tako bilo kako je, ne bi vi Sabora vidjeli, ni vi ni mnogi drugi, ne bi mi imali 37 posto nego bi imali, recimo, 77,5 posto. Ali s obzirom da to tako nije i ne treba biti, imamo demokraciju, a europsku uređenu i naprednu državu vodimo mi, a vi nećete imati priliku nikada."

17:40 Za repliku se javilo čak 67 zastupnika, zbog čega je još potpredsjednik Reiner na početku upozorio da će ovaj dio rasprave dugo potrajati pa predsjednik Sabora Gordan Jandroković požuruje zastupnike, ali i premijera Plenkovića.

"Molim da se držimo minute...", kazao je Jandroković Plenkoviću.

17:20 Zaiskrilo je između Mostovog Nikole Grmoje i gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes.

"Muči nas obnova koje nema, na Banovini je ukupno obnovljeno šest kuća. Sramota je da treću zimu ti ljudi dočekuju u kontejnerima zato sam dao prijedlog u amandmanu da svakom čovjeku na Banovini damo po 1000 kuna", rekao je Grmoja, a Komes je odgovorila: "Grmoja priča gluposti kao i kad se dolazi naslikavati, obnovljene su tisuće kuća, barem onih zelenih".

Grmoja je na to dobacio: "Sramotite se".

"Ovakve paušalne ideje nisu korektne niti prihvatljive", komentirao je Plenković.

17:05 Prije nego je premijer počeo govor oporbeni zastupnici su masovno zatražili repliku.

16:59 Zastupnici postavljaju pitanja premijeru.

16:58 Nikola Grmoja javio se za povredu poslovnika, kaže da je Plenković na početku govora zahvalio zastupnicima na čestitkama, ali nitko mu nije čestitao.

"Prvo zahvaljujem svima za potporu Austrije za ulazak u schengenski prostor", ironično je zastupnicima rekao na početku govora premijer Plenković.

Zastupnik je dobio opomenu.

16:54 Nakon premijera o proračunu govori ministar financija Marko Primorac.

Ministar financija Marko Primorac naveo je kako je predloženi proračun donijet u iznimnim okolnostima usporavanja gospodarskog rasta i povećanih inflatornih pritiska, pa je bilo bitno fino balansirati između stavki koje će očuvati gospodarski rast, ali ne djelovati inflatorno.

"Proračun je u tim okolnostima - uz prihode od 24, 9 milijardi eura i rashode od 26, 7 milijardi, dakle deficit je 1, 8 milijardi eura, odnosno 2, 3 posto BDP-a - u razumnim okvirima i neće kroz povećanu državnu potrošnju djelovati tako da povećava inflatorne pritiske", kazao je ministar.

16:48 "Realiziramo schengenski prostor, realizirali smo euro područje, država funkcionira dobro, bit ćemo otporniji i snažniji na krize, a uvažena zastupnice Mrak Taritaš, četiri popodne nije nikakav termin za filmove koje vi spominjete i pogotovo sad jer su ljudi kući, očekivao sam malo više kreativnosti", kazao je premijer Plenković.

Plenković je naveo kako proračun ima tri uloge.

"Prva - Proračun je i dalje instrument države za ublažavanje krize; druga - proračun je sidro kojim čuvamo gospodarski rast, podižemo konkurentnost; treća - proračun je redistrubutivni alat za postizanje društvene kohezije i sprječavanje socijalne frakturue."

Naglasio je i kako je Vladin prioritet iskoristi 25 milijardi eura europskih novčanih sredstava za ovo razvojno desetljeće, te se pohvalio da je Hrvatska, kad je riječ o europskim sredstvima, "u plusu za 70 milijardi kuna".

Unatoč negativnim trendovima na globalnoj razini, gdje se očekuje usporavanje svjetskoga gospodarstva, Hrvatska projicira rast u idućoj godini od 0, 7 posto. Za 2024. očekujemo oporavak i rast BDP-a od 2, 7 posto, odnosno 2, 6 posto u 2025. godini, rekao je premijer.

Također, istaknuo je da Vlada želi očuvati životni standard građana, kontinuirano podizati minimalnu plaću, dizati prosječnu plaću, mirovine, nastaviti demografske potpore, boriti se protiv inflatornih pritisaka. Kad je o inflaciji riječ, u ovoj se godini na godišnjoj razini očekuje stopa inflacije od 10, 4 posto.

Plenković je ocijenio kako je proračun za 2023. i proračun za razvoj konkurentnosti gospodarstva, za osiguravanje brige o najranjivijima, veća ulaganja u mirovine, a kao posebne prioritete istaknuo je dodatno povećana sredstva za obnovu i za obranu.

16:40 Za govornicu je stao premijer Plenković i krenuo s prezentacijom proračuna, a u međuvremenu je u sabornicu stigao i predsjednik Jandroković.

16:39 S obzirom na to da je više zastupnika zatražilo pauzu koja bi, da ju je predsjedavajući odobrio, trajala dva sata, Reiner je pauzu odbio i kazao kako će Sabor nastaviti s radom.

Potpredsjednik Reiner je ispričao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na odsudstvu s rasprave. Kazao je da je Jandroković na sastanku s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom te će se zastupnicima u Saboru pridružiti kasnije.

16:15 Zastupnica Vesna Vučemilović također traži stanku kako bi klub Suverenista izrazio negodovanje raspravom o proračunu u poslijepodnevnim satima.

16:11 Stanku traži i Mostov Božo Petrov jer se protivi proračunu i bjanko zaduživanju.

16:10 Anka Mrak Taritš zatražila stanku u ime kluba Centra i Glasa.
Proračun je nazvala "porno proračunom", jer se o njemu raspravlja u "porno" terminu.

"Premijer Plenković očito ne želi da građani vide o kakvom je proračunu riječ", kazala je.

Naime, rasprava je trebala početi u 15 sati, ali s obzirom na to da su zastupnici čekali premijera Plenkovića, rasprava je počela iza 16 sati.

Mrak Taritaš poručuje da time vrijeđa zastupnike i građane.

16:05 Podpredsjednik Sabora Željko Reiner na početku rasprave je najavio kako će izjašnjavanje o amandmanima biti u ponedjeljak, a glasovanje u utorak.

16:00 Nakon rasta BDP-a za projiciranih 5,7 posto u ovoj godini, pri izradi proračuna za 2023. Vlada je projicirala gospodarski rast od 0,7 posto, zatim 2,7 posto u 2024. te 2,6 posto u 2025. godini.

Očekuje se i usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10,4 posto na 5,7 posto u 2023., pa na 2,5 posto u 2024. te na 2,3 posto u 2025. godini.

Ministar financija Marko Primorac rekao je ranije na sjednici Vlade da su ukupni prihodi državnog proračuna u 2023. planirani u iznosu od 24,9 milijardi eura, što bi bio rast od devet posto u odnosu na tekući ovogodišnji plan.

Za 2024. planirani su prihodi proračuna u visini od 24,8 milijardi eura, a u godini nakon nje 25,8 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA VRIJEME UTAKMICE Nogometni fanovi u Saboru slave, Jandroković najavio stanku: ''Bolje je tako nego da bude prazna sabornica''

Pročitajte i ovo Što novi proračun donosi za građane? - 3 ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Sve o proračunu za iduću godinu: Po čemu je poseban i što konkretno donosi građanima?

Ukupni rashodi državnog proračuna u 2023. godini planiraju se u iznosu od 26,7 milijardi eura, viši su za 2,1 milijardu eura u odnosu na tekući plan za 2022. godinu.

U 2024. ukupni rashodi projicirani su na 25,6 milijardi eura, a u godini kasnije u visini od 25,9 milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene