Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska radna skupina usuglasila je u utorak tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haaškog zatvora ratnog zločinca Vojislava Šešelja i traži povlačenje takve odluke.


''Moramo još popraviti tehničke pojedinosti, potom ćemo deklaraciju uputiti predsjedniku Sabora Josipu Leki i zatražiti da je uvrsti u dnevni red'', rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje deklaracije.

Vezani članci Sabor Oporba oštro protiv kažnjavanja građana: "Ako će se ljudima zabranjivati stvari koje su inače normalne, onda smo u izvanrednom stanju" Ante Sanader Sramotan ispad HDZ-ova Ante Sanadera nakon izlaganja Hajdukovića: "Imate loše društvo, istukao vas je partner. Brinite o svojoj kući"

Kosor nije mogla predvidjeti hoće li Sabor deklaraciju donijeti prije četvrtka, kada na istu temu, na poticaj hrvatskih europarlamentaraca, raspravlja Europski parlament.

Bilo bi, naravno, bolje da je donesemo, ali sada je teško reći hoće li se to dogoditi ili neće, izjavila je Kosor.

Sabor korak do donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje Šešelja na slobodu

Deklaracija u vezi s odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu, kako se zove službeno zove taj dokument, osuđuje tu odluku i traži da se povuče.

Vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga, otkriva Kosor.

Deklaracija je, kaže, "jako izbalansirana", ne bavi se posebno Srbijom, nego upozorava što se dogodilo. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti, ističe Jadranka Kosor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook