Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Duboko nezadovoljstvo'

Sabor jednoglasno osudio Šešeljevo puštanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor i formalno je izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) o privremenom puštanju otpuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu, te pozvao Sud da opozove svoju odluku.

Sabor je jednoglasno, glasovima 104 zastupnika, donio Deklaraciju u svezi odluke MKS-a o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu koju je inicirala bivša HDZ-ova premijerka, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

Šešelj je, podsjeća Sabor, pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima, Muslimanima - Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine (Srbija).

Odluka Suda o Šešeljevom puštanju, ističe Sabor, donesena je bez ujednačenih kriterija i odstupa od načela vladavine prava, Šešelj nakon povratka u Srbiju nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vrijeđa i ponižava žrtve, te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU-a i NATO-a.

Sabor poziva Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje MKS-a u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije koje su osnovane kao promicatelji vladavine prava, uspostave pravde, mira i stabilnosti kao općeprihvaćenih vrijednosti.

Deklaracija u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu

Naglašava obvezu Republike Srbije, kao države kandidatkinje za članstvo u EU da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede medu članicama Europske unije.

Sabor se u preambuli Deklaracije poziva na Ustav, vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, zauzima za nastavak procesa proširenja EU na individualnom vrednovanju postignuća država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija, naglašava potrebu punog poštivanja odredbi Statuta MKS-a. Poziva se i na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ističe odredbe Deklaracije o načelima međunarodnog prava s obzirom na prijateljske odnose i suradnju između država u skladu s Poveljom UN-a - Rezolucija Opće skupštine 2625 (XXV) iz 1970.

Sabor nije prihvatio zahtjev Kluba HDZ-a da obveže Vladu da Saboru do 10. prosinca dostavi izvješće o oblikovanju i vođenju vanjske politike kako bi ga raspravio do 15. prosinca, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje. 

Sabor: Puštanje Šešelja na slobodu uvreda je za sve žrtve rata

Puštanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu uvreda je za sve žrtve rata, Šešelja treba vratiti u haaški pritvor i tamo treba čekati presudu, poruke su iz saborske rasprave u srijedu o Deklaraciji u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda (MKS) za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu.

"Šešeljeva sloboda uvreda je za sve žrtve rata i sve Šešeljeve žrtve", istaknula je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, inicijatorica donošenja deklaracije. Naglasila je kako su "Šešeljevo urlanje", zagovaranje velikosrpske i ideje o etničkom čišćenju, dodatna uvreda za sve koji nisu uspjeli pronaći svoje bližnje.

Odbacila je teze da se Sabor previše bavi Šešeljom. Ne bavimo se njime, nego činjenicom da je MKS u ovom slučaju pokazao različite kriterije, poručila je Kosor.

"Nije važan Šešelj kao pojednac, nego ideja koju personificira, a to je ideja Velike Srbije", rekao je i Gordan Jandroković (HDZ), držeći da su u slučaju Šešelj bitna tri elementa - Haaški sud – pokazala se njegova nevjerodostojnost, te Srbija i mlaka reakcija hrvatske izvršne vlasti.

"Srpske vlasti nisu reagirale kako treba, do danas nisu osudili Šešeljov govor, to govori da ideja Velike Srbije i dalje živi, da ima određenu političku snagu", kazao je Jandroković.

Rekaciju hrvatske izvršne vlasti naziva mlakom, nedosljednom, dezorjentiranom. Prve su reakcije, kaže, bile razočaravajuće, ministrica Pusić izjavljuje da diplomacija nema ništa s tim, izražava sućut Srbiji jer se Šešelj vratio. "To je skandalozno, jer se sućut može izraziti samo žrtvi", poručio je Jandroković.

HDZ će podržati deklaraciju, a neovisno o tome traži da se obveže Vladu da do 10. proinca dostavi Saboru izvješće o oblikovanju i vođenju hrvatske vansjke politike.Kritični prema hrvatskoj vanjskoj politici su i HDSSB i Hrvatski laburisti.

"Više od onoga što govori pomahnitali Šešelj, trebaju zabrinjavati poruke službene Srbije, poput izjave ministra Ivice Dačića o ćiriličnim tablama", rekao je Josip Salapić i poručio da je na to morala reagirati ministrica Pusić. I Dragurin Lesar drži da reakcije hrvatske Vlade i diplomacije nisu bile pravodobne, ni primjerene. Diplomacija je poslala samo sućut vlastima u Beogradu, a svaki pokušaj rasprave u Saboru na tu temu proglašavala je "ispod nivoa", napomenuo je Lesar.

S druge strane, klubovi vladajuće koalicije misle da je izvršna vlast dobro postupila.

Ne slažem se da Vlada nije reagirala, reagira, poduzima čitav niz mjera, a tu je i akcija predsjednika države, rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Klub SDP-a podržava deklaraciju u kojoj se ističu vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, dodala je.

I Damir Kajin ima razumijevanje za poteze izvršne vlasti, drži da je našla pravu mjeru.

"Klub HNS-a je smatrao da o ovome ne treba raspravljati jer je to snižavanje razine jedne države da se preko plota dobacujemo s poludjelim tipom i ratnim zločincen te da nam je on na jedan način sugovornik", rekao je HNS-ovac Igor Kolman. Prozivajući HDZ-ovce da raspravu o Deklaraciji koriste za vlastitu predizbornu promidžbu i diskreditiranje hrvatske vanjske politike, Kolman ih je zapitao gdje im je predsjednik sada kada se donosi ovako važan dokument.

"Nema ni predsjednika kluba SDP-a", uzvratio mu je HDZ-ov Gordan Jandroković prozivajući ga da obmanjuje javnost.

"Mi sebi dopuštamo da parlament uvlačimo u blato redikulizma, da sve institucije ove zemlje pokušavaju biti upregnute u posao oko čovjeka koji cijelo vrijeme nije prestao govoriti kako je govorio '91.", poručio je SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Članovi Kluba SDSS-a bili su, kaže, objektom napada u vrijeme mirne reintegracije od strane protagonista te politike koju zastupa Šešelj te nemaju razloga govoriti mu u prilog. Klub SDSS-a, kaže, neće biti protiv predložene deklaracije, no dodao je kako "svi argumenti govore protiv političke opravdanosti deklaracije".

Također je prozvao zastupnike HDSSB-a koji nose bedževe "Heroj, a ne zločinac", da kompromitiraju ono što se danas usvaja.

HDSSB-ovac Josip Salapić upozorio je Pupovca da neprimjereno uspoređuje Šešeljev slučaj sa slučajem Branimira Glavaša, istaknuvši da HDSSB-ovci bedževe nose sukladno svojoj političkoj i osobnoj volji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene