Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preispitati odluku

Sabor korak do donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje Šešelja na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor na korak je do donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje na slobodu ratnog zločinca Vojislava Šešelja, zatražiti preispitivanje te odluke te poručiti da za Srbiju, kao kandidatkinju za članicu EU, moraju vrijediti isti demokratski standardi, zaključuje se nakon konzultacija koje je u ponedjeljak imala radna skupina, odnosno predstavnici saborskih klubova.

Tekst deklaracije poprilično je usuglašen, o njoj će se sada konzultirati klubovi, pa je moguće da je Sabor donese već ovaj tjedan, najavili su sudionici konzultacija koji u ponedjeljak nisu željeli iznositi previše pojedinosti o sadržaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Duboko nezadovoljstvo' Sabor jednoglasno osudio Šešeljevo puštanje Slika nije dostupna Puštanje iz zatvora Sabor usuglasio deklaraciju: 'Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju!'

Osuda onog što se događa (nakon Šešeljeva puštanja iz haaškog zatvora) u fokusu je deklaracije, rekla je novinarima nezavisna zastupnica, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje tog dokumenta.

Kosor je vrlo optimistična, kaže da svi sudionici radne skupine smatraju da odluku o Šešeljevu puštanju na slobodu treba preispitati, upozoriti da i Srbija mora poštivati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi.

"Nije bitno kad, nego da jednoglasno doneseno deklaraciju", odgovara Kosor na upite hoće li je Sabor donijeti do četvrtka.

'Šešeljeva ideologija je 'duh iz boce' koji plaši i potrebno ga je ponovno 'vratiti u bocu''

Deklaracijom se, tumači, izražava stajalište jedne države, taj bi dokument, posebno ako ju Sabor donese jednoglasno, bio dobro uporište hrvatskom predstavniku u Ujedinjenim narodima kod rasprave o radu Međunarodnog kaznenog suda.

I Gordan Jandroković (HDZ) potvrđuje visok stupanj suglasnosti o deklaraciji. Smjer je zadan, osudili smo odluku Međunarodnog kaznenog suda, smatramo da je Šešeljevo puštanje iz zatvora neprimjereno, zatražili smo da Sud opozove tu odluku, argumentirali zašto je to bitno, kaže Jandroković.

Osim toga, podsjeća se i na obvezu Srbije, kao kandidatkinje za EU, da jasno osudi i projekt Velike Srbije, i mržnje, kao i pokušaj da mijenja granice.

Jandroković ističe da sve što Sabor donese obvezuje Vladu i ostala tijela na djelovanje. "Vjerujem da ćemo vrlo brzo usvojiti deklaraciju", poručuje.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) navodi da je poanta deklaracije podsjetiti kako je osnovan Sud, prije svega da osudi ratne zločince, ali i da uspostavi pravdu kao temelj uspostave mira.

"Mi prije svega konstatiramo čitav niz stvari, odluke koje smo mi donosili i pozivamo Vijeće sigurnosti kao osnivača da vodi računa o tome", kaže SDP-ova zastupnica.

Članice radne skupine odbacuju teze da se deklaracijom utječe na pravosuđe. To nije nikakav utjecaj, odnosno pritisak na pravoduđe, poručuju laburistica Nansi Tireli i Vesna Škare Ožbolt (DC).

Škare Ožbolt, koja za odluku o Šešeljevom puštanju kaže da je "neobična", ističe da je haaški Sud u tom slučaju popustio u temeljnim kriterijima.

Tireli naglašava da se radi o presedanu koji vrijeđa sve žrtve. Poručuje i da pravila koja su vrijedila za naše osumnjičenike, trebaju vrijediti i za druge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene