Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovanje dizanjem ruku

Marini Lovrić Merzel jednoglasno skinut imunitet! I sama je digla ruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su u nastavku zasjedanja glasovali o raspravljenim točkama, a jednoglasno je skinut imunitet Marini Lovrić Merzel.

Na samom početku sjednice Sabora, Marini Lovrić Merzel jednoglasno (101) je skinut imunitet.

Pročitajte i ovo Neki zastupnici bez riječi - 2 "TO JE GLUPOST" Reporterka Dnevnika Nove TV nazvala trojicu saborskih zastupnika koji se cijele godine nisu javili za riječ. Pogledajte jesu li sada - progovorili Slika nije dostupna 'Marginalizacija' Zgrebec: Lovrić Merzel trebala bi odstupiti, a ako sama to ne učini, SDP će povući potez

Kako je i najavljivala, za ukidanje imuniteta glasovala je i sama Marina Lovrić Merzel, koja je osumnjičena za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca.

 

Sabor je završio radni tjedan, a zastupnici će se ponovo okupiti u srijedu, na svečanoj sjednici kojom će proslaviti Dan neovisnosti, državni blagdan u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država. U nastavku sjednice Hrvatskog Sabora, zastupnici su raspravljali o prijedlogu prostornog plana parka prirode Žumberak.

Saborski zastupnici podržali su danas donošenje prostornog plana Parka prirode Žumberak i konačni prijedlog zakona o zaštiti novčarskih institucija.

Prije toga glasovali su o raspravljenim točkama, ali budući da je elektronički sustav na popravku, glasovali su dizanjem ruku. Naime, zbog tvorničke greške na jednoj od komponenti, pao je novi sustav za elektroničko glasovanje. Sustav će biti popravljen sljedećg tjedna.

U Saboru ovih dana borave stručnjaci belgijskog Televica, koji rade na uklanjanju kvara pa se očekuje da će sustav za elektroničko glasovanje biti popravljen do idućeg tjedna.

Iz Sabora poručuju da je elektroničko glasovanje samo dio konferencijskog sustava vrijednog oko 1,7 milijuna kuna, koji neće biti plaćen dok se ne dokaže da je pouzdan.

Donesen Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Josip Kregar jedini je bio protiv.

Dan sjećanja Stjepana Radića

Nakon glasovanja, zastupnici bi trebali raspraviti i o prijedlogu HSS-ova Branka Hrga da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića.

86. obljetnica smrti Stjepana Radića

Hrg obrazlaže da je atentat u beogradskoj skupštini, u kojoj je 20. lipnja 1928. srpski političar Puniša Račić na mjestu ubio HSS-ove zastupnike Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio predsjednika stranke Stjepana Radića, obilježio hrvatsku povijest te da Hrvatska nema pravo zaboraviti takve presudne događaje.

Vlada je podržala ideju da se proglasi Dan sjećanja na Stjepana Radića, no predlaže da to, umjesto 20. lipnja, bude 8. kolovoza, datum Radićeve smrti.

'Odabirom 20. lipnja, u prvome bi planu bio upravo čin atentata koji je počinio Puniša Račić, ali i isticanje povijesnih sukoba. Odabirom 8. kolovoza, međutim, slavila bi se važnost Stjepana Radića, naravno, uz dužno komemoriranje njegove tragične smrti, no u prvome bi planu bio upravo Stjepan Radić i njegova uloga u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti', obrazlaže Vlada. (S.T.K. / I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene