Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti sa ZOR-om?

'Iz aviona se vidi da je Vlada učinila sve za podjelu sindikata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje koji je digao sindikate na noge.

Ministar Mirando Mrsić u ime predlagatelja, Vlade, rekao je kako je ovaj zakon u potpunosti u skladu s Ustavom. 'Odlučili smo da ćemo ići putem da ćemo sjesti za stol i ponuditi radnu verziju zakona koja je sublimirala sve diskusije iz posljednjih 15 godina, tako da smo od veljače do danas imali 18 konzultacijskih sastanaka. Do sada smo imali 23 verzije prije nego smo ušli u saborsku proceduru', rekao je Mrsić. Napomenuo je kako su ovaj zakon smatrali organskim zakonom što znači da se usvaja apsolutnom većinom.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Mrsić je naglasio kako se reprezentativnost za kolektivno pregovaranje neće utvrđivati sve dok je netko ne osporava. Tako će biti u slučajevima ako postoji jedan sindikat u tvrtki ili ako ih je više sindikata, ali se uspiju dogovoriti oko pregovaračkih odbora. Ukoliko se sindikati ne mogu sporazumijeti, utvrđivat će se reprezentativnost.

Zastupnik Dragutin Lesar istaknuo je kako su se najavom pregovora Vlade i sindikata počeli otkazivati kolektivni ugovori i radnicima nuditi ugovori o radu s izmijenjenim sadržajem. 'Ove intervencije se vrše zbog javnog sektora, koliko god se o tome šutjelo', rekao je Lesar i dodao da ne postoji adekvatan nadzor, to jest, sustav inspekcije nije dovoljno osposobljen da brzo reagira. 'Nije slučajno da je sindikalna scena ovakva kakva je', napomenuo je Lesar.

'Ova Vlada neće kao sve one prije praviti se da ne vidi probleme, gurati ih pod tepih i ostavljati neriješene probleme nekim budućim vladama. U tom smislu podržavamo donošenje ovog zakona prilikom drugog čitanja. U ime kluba SDP-a poruka je da bi možda bilo bolje da se svi skupa počnemo ponašati na taj način', poručila je Gordana Sobol

Klub zastupnika HDZ-a uputio je kritiku vlasti zbog sve većeg ukidanja prava, koja se događaju paralelno s poskupljenjima. Smatraju ih odgovornima i za nesuglasice unutar sindikata. 'Koliko god se Mrsić trudi zamagljivati stvarno stanje pregovora sa sindikatima iz aviona se vidi da je Vlada sve učinila kako bi podijelila sindikalnu scenu', poručio je Đuro Popijač.

Sindikati smatraju prijedlog zakona štetnim kao i da njime Vlada želi promijeniti Zakon o radu. Radi se o tome da se ovim prijedlogom zakona poništava odredba ZOR-a o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nakon njihova isteka.

>> Hoćemo li nakon današnje saborske rasprave na referendum?

U pitanju je članak 262. ZOR-a prema kojemu nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor u njemu sadržana pravna pravila iz radnog odnosa i dalje se primjenjuju do sklapanja novoga KU-a, kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu.

Prihvati li Sabor Zakon o reprezentativnosti to se mijenja. Prema predloženom zakonu, sindikatima koji se ne smatraju reprezentativnima, te stoga nisu zastupljeni u tripartitnim tijelima ili nemaju pravo na sklapanje kolektivnih ugovora, nije uskraćeno pravo na obranu radničkih interesa svojih članova, te na organiziranje vlastite administracije i formuliranje njihovih programa i aktivnosti. Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera.

Sindikati će imati pravo na sudsku zaštitu protiv odluke povjerenstva kojom im se ne priznaje status reprezentativnosti, pri čemu Upravni sud u roku od 30 dana treba odlučiti o žalbi sindikata.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene