Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrsić u Saboru

''Radnici Borova ovaj mjesec neće dobiti plaću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Nairobija o uklanjanju podrtina, iz 2007. godine. Ali prije toga su zastupnici zatražili stanku kako bi govorili o aktualnim pitanjima.

13:00 - Buru među zastupnicima u četvrtak je izazvala rasprava o SDP-ovu prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći, pri čemu su se s lijeve i desne strane sabornice nadmetali u pojašnjenjima čija je Vlada napravila više za povećanje plaća i standarda hrvatskih radnika.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

Temeljem SDP-ova prijedloga zakona minimalna bi plaća kroz sljedeće dvije godine dosegla 50 posto iznosa prosječne bruto plaće. SDP predlaže da minimalna plaća sa 40,3 posto prosječne bruto plaće u prošloj godini, naraste na 45 posto u 2017., te na 50 posto u 2018.

"Koliko je vaša Vlada digla minimalne plaće? ... 2017. je minimalna plaća povećana pet posto, a 2013. to je bilo nula posto", prozivao je mostovac Miro Bulj čelnika SDP-a Davora Bernardića.

Minimalna plaća na 50 posto prosječne

Bernardić je pak uvjeravao kako je minimalna plaća rasla bar 10 posto u prošlom madatu što, kazao je, svakako nije dovoljno dok je vladajućima zamjerao jer su u samo 15 mjeseci s 2,4 milijarde kuna dug u zdravstvu podigli na 7,7 milijardi.

"Tražimo da se minimalna plaća poveća na 50 posto prosječne i da nitko ne radi za manje od 3 i nešto tisuće kuna, što je malo, ali za neke je to sve", poručio je Bernardić.

Da SDP iznosi hvale vrijednu inicijativu priznao je HDZ-ovac Branko Bačić, ali pritom SDP-ovci ne djeluju uvjerljivo. "Ne djelujete uvjerljivo kad predlažete povećanje za 20 posto. Treba biti realan i sagledati mogućnosti i stanje u gospodarstvu", kazao je Bačić.

Bernardić je, međutim, ustrajao na tom prijedlogu. "Vi ste u vrijeme vaše vlade zamrznuli minimalne plaće, a mi smo je odmrznuli i želimo dodatne iskorake", poručivao je.

To je potaknulo Branimira Bunjca (Živi Zid) da ih zapita: "Kako ne shvaćate da HDZ neće nikad pristati na vaše zakone, koje ionako predlažete kad ste u oporbi".

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ocijenio je da SDP-ov prijedlog nema ni zakonske niti ekonomske logike, na što je burno reagirao SDP-ovac Gordan Maras poručivši Ćoriću kako je nadmen.

"Vladi HDZ-a je 3800 kuna bruto ili 3050 kuna neto previše, ne mogu se načuditi toj bešćutnosti. Ne radite ljude ovcama, nisu naivni i znaju da bi mogli imati viša prava nego im dajete", rekao je Maras.

Davor Vlaović (HSS) ministru spočitava kontradiktornost, hvali se gospodarskim rastom, a ne može jamčiti zatraženi rast minimalne plaće.

Ćorić to odbija, kaže da je samo objektivan i realan, te podsjeća da je Vlada u prosincu povećala minimalnu plaću za pet postotnih bodova, te sa socijalnim partnerima dogovorila rast plaća u državnim službama za više od 6 postotnih bodova u ovoj godini.

Populistički prijedlog

SDP se zauzima za rast plaća, a kao poslodavac svojim zaposlenicima smanjuje plaće, zbog čega je osnovan i sindikat, primjećuje Branko Bačić (HDZ).

Frano Lucić (HDZ) prijedlog naziva populističkim. "Svi smo za to da minimalna plaća bude ne 3000 nego 5000 kuna, ali svi u sabornici znaju da to nije moguće, no vi javnost želite uvjeriti u suprotno", poručuje SDP-ovim zastupnicima.

To nije populistička mjera, to je zdrav razum, uzvraća mu Bernardić.

Ivan Pernar (ŽZ) predbacuje SDP-u da zvuči neuvjerljivo, jer je minimalnu plaću mogao dignuti dok je bio na vlasti.

"Iako je u stanju percipirati probleme, SDP ih nije u stanju riješiti", kaže Pernar koji ne štedi ni HDZ-ovu vlast, koju proziva za sve veći broj blokiranih i sve više mladih koji odlaze.
 

11:30 - Mirando Mrsić u Saboru je progovorio o ponovnom tonjenju Borova. Taman nakon što je ta tvrtka koja zapošljava nekoliko stotina ljudi stala na noge, izgleda da ponovno tone, jer radnicima nisu isplaćene plaće.

 

''Dok se Vlada bavi Agrokorom, zaboravila je na radnike Borova. To je tvrka koja je jedna od najvećih i zapošljava velik broj radnika. Važna je za gospodrstvo vukovarsko-srijemske županije. Sustavno je uništavana od strane HDZ-a koji je ondje na vlasti od početka. HDZ u toj županiji ne želi ili neće da ta tvrtka stane na svoje noge'',rekao je Mrsić.

Podsjeća da je promjenom menadžmenta i predstečajnom nagodbom 2013. dug od gotovo 200 milijuna kuna do 2015. smanjio i Borovo je poslovalo s pozitivnom nulom. ''Što se događa 2017.? Da ponovno Borovo ostaje bez sredstava, i da radnici ne mogu dobiti ni minimalac. Krivac je očito HDZ koji ne zna što bi s Borovom, koji ima 700 radnika'', kaže Mrsić.

10:24 - Zastupnicima je nakon stanke izložena Konvencija o uklanjanju podrtina koja je na dnevnom redu.

10:19 - Nakon kritike iz redova SDP-a, zastupnik HDZ-a Branko Bačić je branio zakon Vlade popularno nazvan Lex Agrokor.

10:03 - ''Trenutni ministar financija bio je izvršni direktor zadužen za investicije odnosno financiranje u Agrokoru. Bio je upućen u stanje u Agrokoru i usprkos tome dao je da se odobri kredit Agrokoru znao je da je Agrokor pred bankrotom'', rekao je Ivan Pernar iz Živog zida te pozvao institucije da rade svoj posao ne samo oko njegovog slučaja slikanja po školama nego i financijskim prijevaram u velikim tvrtkama.

9:56 - HSS upozorava da je sve manje domaćih proizvoda na policama i da zapravo ne znamo što jedemo. Vlaović napominje da su hrvatski predstavnici u Bruxellesu bili suzdržani oko uzgoja GMO proizvoda na području EU prilikom nedavnog glasovanja. ''Je li zakazala naša vanjska politika? Čije interese zastupamo u Bruxellesu?'', pitao je.

''GMO ulazi u Hrvatsku na mala vrata'', zaključio je.

9:53 - Promijenimo Hrvatsku je protiv uvođenja poreza na nekretnine jer neće biti pravična raspodjela tereta na građane, istaknuo je Lovrinović. Ponudio je rješenje - umjesto porezan na nekretnine, predlaže bolju pripremu porezne reforme. Kompliciran je proces za ovo zbog, kako navodi, primjerice toga što nisu riješene zemljišne knjige.

9:36 - Zastupnici su i danas dan počeli traženjem stanke kako bi govorilo i o raznim temama.

Ivan Lovrinović iz PH zatražio je stanku da ''upozori javnost o štetnosti aktiviranja poreza za nekretnine''. Vlaović Davor iz HSS-a želi govoriti o ''opasnost od širenja GMO-a u Europi i Hrvatskoj te suzdržanog stava Hrvatske na ovu temu''. Ivan Pernar tražio je govoriti o ''situaciji s Agrokorom i nevjerodostojnosti financijskih knjiga''. SDP i HDZ zatražili su komentirati aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, a Goran Dodig iz HDS-a o ''proizvodnji nepovjerenja u državne institucije''.

8:15 - Konvencija o uklanjanju podrtina propisuje unificirana pravila o lociranju, označavanju i uklanjanju podrtina koje mogu predstavljati iznimnu opasnost za sigurnost plovidbe i morski okoliš i čija sanacija često iziskuje veliki financijski trošak.

Radi pokrića troškova Konvencija predviđa obvezno osiguranje ili drugo financijsko jamstvo, kao što je garancija banke ili druge relevantne institucije, za sve vlasnike plovila bruto tonaže 300 i više.

Zakonom se također proširuje primjena Konvencije na teritorijalno more Republike Hrvatske. (I.D. / Hina)

'Podrtina je potonuli ili nasukani plovni objekt ili njegov ostatak koji je napustila posada i više ne može ploviti. Podrtina nastala nakon pomorske nezgode jest: potonuli ili nasukani brod; bilo koji dio potonuloga ili nasukanoga broda, uključujući svaki predmet koji se nalazi ili se nalazio na tome brodu; svaki predmet koji je nestao u moru s broda i koji je nasukan, potonuo ili ostavljen da pluta; brod koji će uskoro potonuti ili se nasukati, ili se to opravdano može očekivati ako još nisu poduzete '

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene