Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru o "crvenom kmeru" iz bivšeg sustava

Glasnović: "Prijatelju, ja bih njega strijeljao, a nažalost nemamo takvu državu još"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnju sjednicu Sabora obilježio je zastupnik Željko Glasnović koji je, među ostalim, poručio da bi strijeljao jednog suca.

10:07 Tomislav Panenić rekao je da Most drugi put u proceduru šalje izmjene i dopune Zakona o HNB-u.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Irena Petrijevčanin Vuksanović također je govorila o nasilju nad ženama.

"Stanku smo tražili da kažemo da smo u potpunosti protiv svih oblika nasilja", rekla je i dodala da bi društvo doživjelo transformaciju u nenasilno, potrebno je reći koji su problemi.

"Često se preklapaju gotovo identični projekti i programi, nedostaje novca. Financijsko stanje u resornim ministarstvima često nije omogućavalo realizaciju svih projekata i ciljeva. Da ne bi ispalo da je sve u novcu, najviše toga je, treba reći, problem svijesti, pojedinačne i društvene. Svijest se razvija najviše od obitelji, a nažalost danas svjedočimo da je društvo tehnološki sve naprednije, ali kao da je nastupila faza srozavanja. Zato je bitna koordinacija svih aktera u društvu jer jedno ili dva ministarstva ne mogu riješiti problem", rekla je i dodala da neće prihvatiti verificiranje teme nasilja kao ideološke.

10:02 Željko Glasnović govorio je o kaosu u pravosuđu.

"Kako opisati stanje u pravosuđu. Ima jedan vic: Nedavno je u Zagrebu održana konvencija poštenih sudaca, obojica su se pojavila", ispričao je Glasnović vic i dodao da mu svaki dan dolaze ljudi s pritužbama.

"U Kanadi sam radio 10 godina u pravosudnoj policiji. Tamo noćni sudovi rade dan i noć za nekriminalne prekršaje. Dođeš, to melje. Nisi plaćao alimentaciju, je li to nasilje nad ženama? Itekako je. Imaš ti bandita, ima 10 ljubavnica, ženu, briga njega, desetero djece. To je uvijek skliska banana. To znaju i ovi u Saboru neki, skliska banana. Dvije kore, seks i lova, a nećeš plaćat za djecu. Ja sam tamo radio, tebe uhapse, imaš troje djece, nisi plaćao alimentaciju, kaže gospodin Smith, telefon, 4000 dolara i 4 mjeseca pritvora. A ovdje nikom ništa. Standardne procedure za uspješnost rada, kako se ocjenjuje rad, neki suci imaju dva riješena slučaja, ovi drugi stotinu. Meni se hvali jedan crveni kmer iz bivšeg sustava, sudac, da nije riješio nijedan slučaj u svojem mandatu u bivšoj državi. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, a nažalost nemamo takvu državu još", poručio je sa saborske govornice.

"Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ, od toga nemamo ništa", rekao je.

09:57 Marija Puh rekla je da se nasilje u sve okrutnijm obliku ne događa nekom drugom i u prošlosti, nego je tu i oko nas.

"Svaka treća žena u našoj državi je žrtva nasilja u obitelji. U prvih osam mjeseci ove godine ubijeno je 8 žena, to se ne smije događati i to su više nego poražavajući podaci'', rekla je Puh.

"Nitko od nas ne smije šutjeti. Moramo sve više govoriti o nasilju nad ženama jer broj koji trpi teror je ogroman", rekla je i apelirala na sve da se što prije ratificira Istanbulska konvencija.

"Nemojmo šutjeti jer nasilje nema opravdanja i ne događa se nikom drugom", zaključila je.

09:53 Nakon stanke prvi je govorio Joško Klisović.

"Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Brojke koje postoje u Hrvatskoj oko nasilja nad ženama uznemiravajuće su i zahtijevaju hitnu akciju. Preko 15 tisuća žena godišnje je objektom nasilja njima bliskih osobama. Broj ubijenih žena od bliskih osoba je stabilan. Takvo stanje u Hrvatskoj 21. stoljeća ne smijemo tolerirati i zato želim da se svatko od vas upita jesam li učinio sve da promijenim takvo stanje'', rekao je Klisović (SDP). Poručio je da se nasilje u obitelji i nad ženama ne može opravdati.

"Žalosno je i u EP gledati zastupnike HDZ-a kako se dijele o ovom pitanju", rekao je.

09:41 Na početku današnje sjednice Sabora zastupnik Klisović u ime SDP-a zatražio je stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh u ime HNS-a zatražila je stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

Tomislav Panenić u ime Mosta tražio je stanku zbog izmjene i dopune Zakona o HNB-u.

Određena je stanka od 10 minuta.

Saborski klubovi podržali Protokol o zaštiti Sredozemnog mora

Saborski klubovi u raspravi su u petak podržali potvrđivanje Protokola o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja, ističući potrebu zaštite Jadranskog mora od onečišćenja i suradnje s drugim mediteranskim državama u tome.

Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja osigurava se preventivnim mjerama za sprječavanje onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranjem mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnjom mediteranskih država u tim aktivnostima.

"Protokol je potrebno podržati imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja Jadrana jer bi onečišćenje moglo dovesti do katastrofalnih posljedica ", istaknuo je Branko Bačić (HDZ) , dodavši da se protokolom zaštita diže na vrlo visoku razinu.

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, tvrdi Bačić, jedan je od najzahtjevnijih tehnoloških procesa u svijetu i bilo kakva greška imala bi nesagledive posljedice za gospodarstvo Hrvatske koje se velikim dijelom oslanja na turizam.

Trenutno na Jadranu Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih i jednu kompresorsku platformu s 51 eksploatacijskom bušotinom iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina, kazao je Željko Jovanović (SDP). "To pokazuje u kojoj mjeri moramo biti spremni u slučaju nezgode zaštititi", dodaje.

Slaven Dobrović (Most) istaknuo je da onečišćenje ne poznaje granice i da je zato suradnja među državama presudna. "Ovo je mali dio mozaika ali mora biti i dio integralne politike Vlade, pitanje eksploatacije mora biti odgovorno sa svih aspekata", rekao je.

Daniel Glunčić predstojnik Ureda predsjednika Sabora

Hrvatski sabor u petak je u drugo čitanje poslao desetak zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o poljoprivrednom zemljištu; za predsjednika Odbora za medije izabrao je Andriju Mikulića (HDZ), a Daniela Glunčića imenovao predstojnikom Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Mikulić, koji je već jednom vodio Odbor za medije, na mjestu predsjednika 'naslijeđuje' Jasena Mesića, koji odlazi za veleposlanika u Rim.

Za članicu tog Odbora Sabor je izabrao HDZ-ovu zastupnicu Sanju Puticu.

HDZ-ova zastupnika Damira Felaka razriješio je članstva u Nadzornom odboru Fine, a za članicu izabrao zastupnicu Dragicu Roščić (HDZ).

Članovima Odbora Nagrade Ivan Filipović imenovao je Sanju Puticu, Vilmicu Kapac, Hrvoja Šlezaka, Jadranku Žarković Pečenković, Milu Živčića, Sunčicu Findak i Nikicu Mihaljević.

Dariju Duždević ponovno je imenovao članicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Hrvatski sabor skinuo imunitet Franji Luciću (HDZ)

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova skinuo imunitet, odnosno dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Franje Lucića osumnjičenog da je počinio kazneno djelo davanja mita.

Skidanje imuniteta Luciću zatražilo je Državno odvjetništvo, odnosno Uskok, a Sabor u takvim slučajevima uvijek udovoljava zahtjevu.

Lucić se tereti zbog navodnog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla.

Oporbeni zastupnici Tomislav Panenić (Most) i Željko Jovanović (SDP) poručili su kako je taj događaj "svima neprihvatljiv" te da je Lucićev postupak "primjer skandaloznog ponašanja". To da saborski zastupnik podmićuje novinara nešto je najsramotnije što se dogodilo od kad sjedim u Saboru, rekao je Jovanović i kolegi poručio da se "može sramiti".

Branimir Glavaš (HDSSB) ustvrdio je da Luciću ne treba skidati imunitet, jer je Županijski sud odbio zahtjev za otvaranje istrage jer se ne radi o davanju mita. Za Hedla je, pak, izjavio da "nije profesionalni novinar, nego klevetnik koji zloupotrebljava novinarsko pero" te da je do 1990-e optuživao kardinala Stepinca da je ustaški ratni zločinac.

"Ako to nije mito, onda ne znam što je", uzvraća Jovanović i brani Hedla, navodeći da se "nikada nije bojao pisati istinu". Treba ga štititi od takvih kao što ste vi i Lucić, uzvratio je Glavašu koji je ustrajao da Hedl nije profesionalni novinar.

Za skidanje imuniteta Luciću bilo je 115 zastupnika, a jedan je bio protiv.

Rješenje o istrazi koju je Uskok ljetos pokrenuo protiv Lucića zbog sumnje da je Hedlu nudio mito kako ne bi pisao o njegovim poslovnim transakcijama, sudac istrage osječkog Županijskog suda ukinuo je u prošlog tjedna temeljem žalbe u kojoj su Lucić i njegova obrana tvrdili da u tom slučaju nema kaznenog djela davanja mita novinaru. Uskok se na to žalio, a konačnu odluku trebalo bi donijeti izvanraspravno vijeće osječkog suda.

Drežeći se dosadašnje prakse Sabor nije skinuo imunitet HDZ-ovu zastupniku Tomislavu Klariću kojega je, zbog uvrede, tužio privatni tužitelj.

Pred Saborom i odgoda uvođenja poreza na nekretnine

Hrvatski sabor ove će jeseni raspraviti i polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine, te izmjene Zakona o lokalnim porezima koje su predložili Vlada i Živi zid, budući da je Sabor u petak svoj dnevni red dopunio sa 13 novih točaka među kojima su i to izvješće i dva zakona.

Deficit proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,6 milijardi kuna ili 0,4 posto projiciranog BDP-a, dok je na razini opće države, kada se proračunu dodaju i rezultati izvanproračunskih korisnika i jedinica lokalne samouprave, ostvaren najbolji rezultat unatrag 15-ak godina - suficit od 35 milijuna kuna, pohvalio se ministar financija Zdravko Marić kad je Vladi podnosio Polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna.

I lanjski je deficit proračuna za prvo polugodište bio nizak, a u odnosu na to razdoblje ove je godine ostvareni deficit manji je za 800 milijuna kuna.

Izmjenama koje je Vlada po hitnom postupku predložila u Zakonu o lokalnim porezima odgađa se početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

I Živi zid predlaže izmjene istog Zakona, ali u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene