Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Sabor: Nadzor policije je važan, ozbiljan posao treba platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su načelno pozdravili nakanu da se zbog učinkovitijeg postupanja uz postojeće Povjerenstvo za rad po pritužbama u MUP-u, osnuje njih još 20.

Saborski zastupnici suglasili su se u srijedu da je građanski nadzor nad postupanjem policije važan, načelno su pozdravili nakanu da se zbog učinkovitijeg postupanja uz postojeće Povjerenstvo za rad po pritužbama u MUP-u, osnuje njih još 20, po jedno u svakoj policijskoj upravi, ali se i upitali hoće li za neplaćeni posao u povjerenstvima biti dovoljno kvalitetnih kandidata.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Granica završio u zatvoru Turčin dobio kaznu od 36 tisuća eura: Probio rampu na granici s kombijem punim migranata

Ako kadrovski nismo mogli popuniti jedno povjerenstvo kako ćemo njih 20, upitao je Mile Horvat (SDSS) u raspravi o izmjenama Zakona o policiji.

Nije sklon rješenju o volontiranju u povjerenstvima. Ako se posao misli ozbiljno raditi, treba ga i ozbiljno platiti, smatra Horvat i predlaže da se sredstva za to osiguraju u državnom proračunu, na poziciji MUP-a. I HNS smatra da članovi trebaju dobiti makar simboličnu novčanu naknadu, kaže Boris Blažeković.

No, SDP-ovi Franko Vidović i Šime Lučin drže da rad u povjerenstvima i dalje treba biti volonterski posao. Mislim da je to put kojim moramo krenuti, kaže Vidović i podsjeća kako su udruge civilnog društva po svojoj vokakciji volonteri i dobar dio njih radi pro bono. "Nisam za to da budu plaćeni profesionalci, a pogotovo ne da ih plaća MUP, dakle onaj koga će nadzirati", dodaje Lučin.

Oporba, konkretno HDSSB i HDZ, upozoravaju da donositelj prigovora na policijski rad neće imati izravan pristup povjerenstvu.

Bilo bi bolje kada bi Povjerenstvo moglo postupati temeljem izravno mu upućenih pritužbi, a ne tek nakon što stručni nadzor policije dobije eventualnu pritužbu ili građanin nije zadovoljan odlukom stručnog nadzora, kaže Tomislav Čuljak (HDZ).

Većina zastupnika diskriminatornim drži prijedlog da član povjerenstva ne može biti član političke stranke. 'Smatramo tu odluku duboko diskriminatornom, radi se o počasnoj funkciji uglednih članova lokalne zajednice, a to su i članovi političkih stranaka', kaže Blažeković. Slično razmišlja i Boro Grubišić (HDSSB) koji drži da članovi ne bi smjeli biti visoki dužnosnici stranke.

HDZ navodi da u ponuđenom zakonu nema podataka o broju policijskih službenika koji ove godine trebaju ostvariti pravo na mirovinu, a time i otpremninu, kao ni iznose koje bi MUP trebao isplatiti po važećem zakonu.

Zašto to prolongirate, zašto niste predvidjeli neke omjere koje država može isplatiti u ovoj i idućoj godini ili zašto onda tu odredbu potpuno ne ukinute i kažete da nema otpremnina, upitao je Čuljak Vladina predstavnika.

Kako ste došli do podataka da će BDP toliko porasti pa će otpremnine biti moguće isplaćivati za dvije godine, na čemu se uopće temelji vaša procjena rasta BDP-a kroz sljedeće dvije godine, zanimalo je Čuljka.

SDP-ov Vidović ističe da godišnje oko 500 ljudi odlazi u mirovinu i da je ukupna svota za otpremnine, po prethodnom zakonu, iznosila 7,3 milijuna kuna.

'Po novoj odredbi Zakona o policiji, koji je donesen 2011., a gle čuda na snagu je trebao stupiti od 1. siječnja 2013. godine, ukupna cifra za otpremnine osam je puta veća, odnosno iznosi 63,5 milijuna kuna', naveo je Vidović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene