Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izmijenio Zakon o obveznim odnosima pa će od 1. kolovoza zatezne kamate za građane pasti na 8,14, a za pravne osobe na 10,14 posto.


Vlada je prihvatila amandmane HDZ-a, laburista Dragutina Lesara i Mirele Holy (OraH) kojima je brisana predložena odredba po kojoj bi banke i nakon zakašnjenja dužnika mogle naplaćivati ugovornu kamatu ako je viša od zatezne. Tako će se dužnicima koji kasne s otplatom naplaćivati isključivo zatezna kamata.

Vezani članci Marija Selak Raspudić Svađe u Saboru, Marija Selak Raspudić oštro po Jandrokoviću: "Vi niste moj psihijatar da tumačite moje namjere. Omalovažavate zastupnike" Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević pitao Plenkovića o aferama HDZ-a: "Jeste li premijer koji zna ili premijer koji ne zna?"

Prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim je otklonjena mogućnost povećanja kamate koja se obračunava kada visina kamate nije utvrđena ugovorom.

Vlada je prihvatila i HDZ-ov amandman na prijedlog izmjena Zakona o zaštiti okoliša, koje je Sabor također donio jednoglasno. "Pušu neki novi vjetrovi", komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Predlažu da se za građane snize kamate na potrošačke kredite

Sabor je prihvatio Izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg državnog proračuna, a s jednim suzdržanim glasom prihvaćeno je i izvješće o obavljenoj reviziji izvršenja proračuna.

Riječ je o izvješću koje je Vlada prihvatila "s ogradom", ne slažući se s dijelom u kojem državna revizija navodi da je odluku o privatizaciji Croatia osiguranja trebao donijeti Sabor, a ne Vlada.

Navodi se i da smanjivanje vrijednosti nekretnina tijekom privatizacije Croatia osiguranja nije napravljeno u skladu s međunarodnim knjigovodstvenim standardima, da je nejasno je li društvu uopće bila potrebna dokapitalizacija, kao i da je država preplatila konzultantske usluge u tom postupku.

Sabor je, međutim, izvješće Državnog ureda za reviziju prihvatio bez ikakvih popratnih zaključaka.

Prijedlog zaključka Frane Matušića (HDZ) da se Ured zaduži da provede cjelovitu reviziju postupka privatizacije CO-a većina je odbila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook