Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doneseni antirecesijski zakoni

Sabor izglasao veći PDV i trošarine na luksuz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici izglasali su više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza, a izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto.

Većinom glasova prihvaćen je i Zakon o PDV-u, kojim se stopa tog poreza diže s 22 na 23 posto, a do kraja godine primjena nove stope trebala bi u državni proračun donijeti 1,5 milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prava gube 1. siječnja Država ovisnima o tuđoj pomoći oduzima asistente: Roditelji njegovatelji žale se Ustavnom sudu Provjereno: Premijer i mediji - 4 Otkriva Provjereno Gura li Vlada afere pod tepih? "Pravo je ime tog članka - ne želimo da znate kako krademo"

Sabor danas nije glasovao o raspravljenom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke jer je Vlada u međuvremenu na taj zakonski prijedlog uputila svoj amandman. Zakonom o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, koji je također dobio potporu većine zastupnika, uvodi se naknada od 6 posto od ukupnog prihoda na SMS i MMS poruke te razgovore mobitelima. Primjenom zakona očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna za oko 430 milijuna kuna godišnje, a u 2009. godini za oko 143 milijuna kuna.

Zastupnici su izglasali i Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, koji uvodi nove, više cjenovne kategorije vozila s većim trošarinama. Promjena nema u trošarinama na automobile kojima je cijena do 350 tisuća kuna, a nakon njih se uvode četiri nove kategorije. Za najskuplje automobile, s cijenom većom od 500 tisuća kuna predviđen je fiksni iznos trošarine od 177,5 tisuća kuna i 63 posto na iznos veći od 500 tisuća kuna.

Većinu saborskih glasova dobio je i Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se daje podrška poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak. Tim poslodavcima država će pomagati plaćajući do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca, a u tu je svrhu osigurano 200 milijuna kuna. Izglasan je i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju kojim će se smanjiti naknade za nezaposlene koje će se od sada vezivati za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna.

>> Novi PDV 'izludio' trgovce, knjigovođe i porezne stručnjake

>> Prehrambene tvrtke obećale da zbog PDV-a neće rasti cijene

>> 'Poruke o neposkupljivanju samo su parada i folklor'

Zakonom o doprinosima, za koji je glasala većina zastupnika, mijenja se izračun iznosa mjesečne osnovice za obračun doprinosa. Izmjenama se koeficijent za izračun doprinosa smanjuje s 1,2 na 0,8. Država bi tako na mjesečnoj razini uštedjela 1,3 milijuna, odnosno na godišnjoj 16,5 milijuna kuna. Većinom glasova izglasan je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje s 10 na 7 posto.

U prvom čitanju potporu većine zastupnika dobio je i prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojemu plaće u tijelima županija, gradova i općina više ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Glasovanje o zakonu o turističkom i građevinskom zemljištu

Zastupnike čeka i glasovanje o danas raspravljenom prijedlogu zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije koji je u saborskoj proceduri u prvom čitanju. Oporba je i u pojedinačnoj raspravi naglašavala kako su potrebne dorade prijedloga zakona, a državni tajnik Dražen Bošnjaković u završnom je obraćanju odbio je da je prijedlog zakona pisan 'rukom interesa hotelijera ili bilo koje druge interesne skupine'.

Procjenjuje se kako samo u kampovima nije procijenjeno otprilike 22 milijuna četvornih metara zemljišta, dok se sveukupna površina zemljišta koja nije prilikom pretvorbe i privatizacije unesena u društveni kapital pravnih subjekata procjenjuje na 100 milijuna četvornih metara. (Hina)

Vjerujete li da će Vlada zaustaviti rast cijena?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene