Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povučeni s godišnjih odmora

Novi PDV 'izludio' trgovce, knjigovođe i porezne stručnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezni stručnjaci na rubu su živčanog sloma i ne znaju kako će novi porezi funkcionirati u praksi. Sluđeni su i knjigovođe kojima muke zadaje iznanadni rast PDV-a na 23 posto. Nije lako ni trgovcima koji se vraćaju s godišnjih odmora i užurbano rade inventure te sve prilagođavaju novim pravilima koja vrijede već od subote.

Skok PDV-a s 22 na 23 posto stvorio je napeto stanje u trgovinama. Ne toliko među kupcima koliko među trgovcima. I dok su se potrošači već pomirili s mogućim udarom na džep, iako nadležni uvjeravaju da ga neće biti, trgovcima i knjigovođa predstoji velik posao.

Pročitajte i ovo Taksi službe - 3 Sustav za izbjegavanje poreza Taksiji voze sivom zonom? Stotine tvrtki u vlasništvu jedne obitelji, a računi za vožnju se ne izdaju: "Od prvog do 11. mjeseca nisam izdao niti jedan" Slika nije dostupna čeka se odluka Hoće li Vlada "spasiti" građane? Ako ne smanje PDV - računi za plin uvećat će se za oko 3700 kuna

'Da ide sve normalno i da nema grča, trebalo bi nam nekih mjesec dana do 1.9. Onda ne bi bilo nikakvih problema', tvrdi Dragutin Mamić, glasnogovornik trgovačkog centra. Zakon stupa na snagu objavom u narodnim novinama. Bude li to već u subotu, pred mnogim je trgovcima dugi radni vikend.

Previše posla za premalo vremena

'Nažalost povukli smo i ljude s godišnjih odmora, pripremu za inventuru smo napravili jer s 20 tisuća artikala nije to baš lako, ali i to ćemo napraviti', optimističan je Mamić. I u knjigovodstvenim servisima, već vrte nove obračune, a klijenti zovu najavljujući nove cijene. 'Tek kad počnemo slati i obrađivati prva izvješća nove stope PDV-a znat ćemo o kakvom je to poslu riječ', rekla je knjigovođa Milijana Agelić.

Ekonomski stručnjaci tvrde da će biti svega jer je previše to posla u premalo vremena. Premda željeni efekt popunjavanja proračuna zasigurno neće izostati, ovaj potez, kažu, neće imati značajan učinak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene