Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah, panika, očaj i suze

Drama na Velebitu: GSS-ovci s planine spasili 26 mladih Nijemaca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS-ovci su sinoć s Velebita spasili 28 njemačkih turista. Njih 26 bili su maloljetni.

Sinoć, nešto prije 20 sati, Županijski centar 112 obavijestio je HGSS u Gospiću o pozivu u pomoć 16 njemačkih turista koji su se izgubili na Velebitu.

Pročitajte i ovo Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku Spašavanje HGSS Bez opreme Spasili turista koji je zapeo na stijenama, a onda otkrili da nije sam i da je u opasnosti cijela grupa...

Grupa njemačkih turista bila je smještena na planinarskom domu Alan, te su krenuli na planinarsku turu. Međutim, nisu pratili markiranu planinarsku stazu pa su se satima probijali kroz neprohodni krš.

Zaglavljeni između strmih padina pozvali su pomoć. Oko 3:30 sati, dva tima gorskih spašavatelja pronašli su izgubljene turiste.

>> Hoće li se nesavjesnim planinarima naplaćivati intervencije HGSS-a?

'Vođeni velikim neiskustvom, odlučili su se utaboriti na vjerojatno najgorem mjestu na tom dijelu, te se izložili silovitim udarima bure. Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega. Osjećao se strah, panika i očaj. Gledali su nas bez komentara, lica zamrljanih suzama', izvijestili su iz HGSS-a.

S planine su krenuli pješice, a kolona gorskih spašavatelja i turista je bila dugačka više od 100 metara. Kad su stigli na sigurno već je bilo svanulo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene