Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.


U priopćenju S&P procjenjuje da će ove godine rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi 3 posto, poduprt snažnom domaćom potražnjom i snažnim izvozom, što će pomoći vladi da održi snažniju proračunsku poziciju nego ranije te da nastavi smanjivati i dalje značajan teret dugova.

Vezani članci Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatskoj kreditni rejting izašao iz zone "smeća", a ministar Marić odgovara hoće li građanima pasti i kamate na kredite Slika nije dostupna Agencija S&P podignula kreditni rejting Hrvatske iz smeća, Plenković: "Osigurali smo stabilnost"

Pozitivni izgledi odražavaju očekivanje S&P-a da će hrvatski gospodarski rast biti nastavljen, što će pomoći u daljnjem konsolidiranju javnih financija, dok će vanjske neravnoteže imati koristi od daljnjeg razduživanja, a potencijalni pad zbog situacije oko Agrokora ostaje i dalje ograničen.

S&P je u ožujku zadržao postojeći rejting Hrvatske na BB, uz stabilne izglede. U prosincu lani, pak, izglede za hrvatski kreditni rejting podignuo je s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u zadnjih devet godina.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, S&P sada drži izglede pozitivnima, što znači da bi njegov sljedeći potez mogao biti i povećanje samog rejtinga, dok ostale dvije agencije izglede drže stabilnima. (Hina)