Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Akt tihog kulturocida'

Tomašić: Tomislav Nikolić uništava hrvatski jezik, a Josipović i Milanović šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici posljednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine', objavila je danas Tomašić na svom Facebook profilu.

Predsjednica HSP AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je danas srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da donacijom ćiriličnih čitanki i gramatike za učenje bunjevačkog govora učenicima u Subotici nastoji uništiti hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Ilustracija materinski jezik Institut za hrvatski jezik pozdravio odluku austrijske pokrajine: "Riječ je o velikom uspjehu hrvatske diplomacije" Ilustracija Stiže u Sabor Što je smisao i cilj Zakona o hrvatskom jeziku? Plenković: ''Donosimo ga u pravo vrijeme''

'Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici posljednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine', objavila je danas Tomašić na svom Facebook profilu.

Iako se svatko ima pravo nacionalno ili regionalno izjasniti prema vlastitom osjećanju, pa tako i oni koji se primarno osjećaju Bunjevcima a ne Hrvatima, kaže Tomašić, višedesetljetna politika Srbije konstantno favorizira jednu manjinsku grupaciju na štetu druge.

'Službeni Beograd već godinama pokušava otići i korak dalje - priskrbiti Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslavenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce, te tako zatrti hrvatsko ime na tlu Vojvodine u narednim generacijama', tvrdi predsjednica HSP AS.

Tomašić je pritom optužila i predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića jer nisu reagirali na Nikolićev 'akt tihog kulturocida'.

'Nismo protiv ćirilice, ali smo protiv ćirilice u Vukovaru'

Josipović bi trebao iskoristiti "dobre veze koje je stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po tzv. regiji, ali se bojim da ta 'ljubav u regionu' vrijedi kao politička moneta samo s ove strane granice", piše Tomašić.

Milanoviću pak poručuje da 'velikosrpska politika četničkog vojvode (...) može začuditi samo beskrajno naivne i one koji su zadnjih četvrt desetljeća prespavali", te se pita 'u koju od ove dvije skupine spadaju ministri Vlade Zorana Milanovića i sam premijer'.

'Nadam se da se barem osjećaju poniženima jer im vrh 'prijateljske susjedne države' nije uzvratio gestu i poslao sporne udžbenike na reviziju u Zagreb', ironizira Tomašić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici na početku školske godine čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora, čije širenje u subotičkim školama potiče Bunjevačko nacionalno vijeće, vodstvo zajednice Bunjevaca koji niječu hrvatsku pripadnost, izvijestio je u subotu tjednik 'Hrvatska riječ'.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća Slaven Bačić komentira kako je, s druge strane, hrvatskoj zajednici u Vojvodini trebalo više od desetljeća da dobije prve udžbenike na hrvatskom, što potvrđuje postojanje dvojnih standarda vlasti prema manjinskim zajednicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene