Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija za četvrtinu smanjila isporuku plina Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski plinski div Gazprom smanjio je u ponedjeljak isporuku plina Ukrajini za četvrtinu, samo nekoliko sati nakon što je direktor tvrtke i kandidat Kremlja Dmitrij Medvedev pobijedio na predsjedničkim izborima.

Gazprom je obećao da to neće utjecati na isporuku plina Europi. Četvrtina plina za europsko tržište stiže preko Ukrajine.
Gazprom je u prošlosti često, zbog neslaganja oko cijene, prijetio smanjenjem isporuke Ukrajini i Bjelorusiji, no ovo je drugi put da je to i ostvario, nakon smanjenja isporuke na Novu godinu 2006.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije Gazprom (Foto: AFP) pripreme počele ranije Pune se plinska skladišta za iduću zimu. Gazprom: "Sve teče redovito"

U Gazpromu pojašnjavaju da su se na taj potez odlučili jer što s Ukrajinom nije postignut dogovor oko duga od 600 milijuna dolara za ranije isporuke, kao i zbog toga što još nema dogovora o isporukama za 2008. godinu.

Ukrajinska državna tvrtka Naftogaz potvrdila je da je isporuka smanjena, no manje nego što tvrde u Gazpromu i procjenjuje da neće utjecati na potrošače u Ukrajini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene