Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski plinski div Gazprom smanjio je u ponedjeljak isporuku plina Ukrajini za četvrtinu, samo nekoliko sati nakon što je direktor tvrtke i kandidat Kremlja Dmitrij Medvedev pobijedio na predsjedničkim izborima.


Gazprom je obećao da to neće utjecati na isporuku plina Europi. Četvrtina plina za europsko tržište stiže preko Ukrajine.
Gazprom je u prošlosti često, zbog neslaganja oko cijene, prijetio smanjenjem isporuke Ukrajini i Bjelorusiji, no ovo je drugi put da je to i ostvario, nakon smanjenja isporuke na Novu godinu 2006.

Vezani članci Slika nije dostupna Gazprom: Pregovori s Ukrajinom nisu uspjeli Slika nije dostupna Gazprom najavio dodatno smanjenje isporuke plina Ukrajini

U Gazpromu pojašnjavaju da su se na taj potez odlučili jer što s Ukrajinom nije postignut dogovor oko duga od 600 milijuna dolara za ranije isporuke, kao i zbog toga što još nema dogovora o isporukama za 2008. godinu.

Ukrajinska državna tvrtka Naftogaz potvrdila je da je isporuka smanjena, no manje nego što tvrde u Gazpromu i procjenjuje da neće utjecati na potrošače u Ukrajini.