Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rudolf: Mesić mora sazvati sastanak stranaka u vezi ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar vanjskih poslova i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf smatra kako bi bilo dobro u ovoj našoj specifičnoj političkoj "vakuum" situaciji, dok je Hrvatski sabor raspušten, a o novoj vladi se vode konzultacije, da predsjednik Republike Stjepan Mesić sazove predsjednike parlamentarnih političkih stranaka radi utvrđivanja jedinstvenog odgovora ministrima EU koji su pozvali Hrvatsku da odgodi primjenu ZERP-a na ribare iz EU zemalja.

"ZERP nije stranačko, već vitalno nacionalno pitanje", izjavio je danas Rudolf dodavši da su ministri EU uputili dosad najjasniju poruku Hrvatskoj koja kazuje da u Europskoj uniji prevladavaju egoistični interesi država članica, u ovom slučaju Italije i Slovenije, na štetu univerzalnoga međunarodnoga prava.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Sve države EU proglasile su na moru jednostrano, svojim zakonima, neku vrstu "zerpa", bilo gospodarske pojase, bilo ribolovne ili ekološke zone. Nama se to ne dopušta jer u Bruxellesu očekuju da će Hrvatska popustiti pritiscima pošto želi ostvariti svoj nacionalni strateški cilj, što skorije učlanjenje u EU.

"Pritisci nisu nikakva novost u međunarodnim odnosima. Valja im se oduprijeti mudro i racionalno, a najbolje je kada nacionalne odluke počivaju na konsenzusu svih političkih snaga u zemlji. Hrvatska ima apsolutno pravo primijeniti ZERP na sve strane ribare, pa i ribare iz država članica EU. Javnost stoga i očekuje da će Hrvatski sabor ustrajati u svojoj odluci o proširenju režima ZERP-a i na ribare EU", izjavio je podsjetivši kako u politici, nažalost, nije važno tko je u pravu, već tko dobiva parnicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene