Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) uputio je Upravi Deutsche Telekoma (DT) otvoreno pismo u kojemu navodi da su se Uprava Hrvatskih telekomunikacija (HT) i vlasnici iz DT-a neodgovorno i nepošteno ponijeli prema radnicima HT-a, da se stalno smanjuju njihova materijalna prava te da da se u tu tvrtku nedostatno ulaže.


O pismu Upravi DT-a i zahtjevima radnika izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik RSRH Jadranko Vehar.

Vezani članci Kontrola leta, ilustracija Sindikat kontrole leta stao uz svog predsjednika: ''Direktor je rekao neistinu, žrtve su zastrašivanja i samovolje'' Slika nije dostupna SINDIKATI HŽ-a ODUSTALI OD ŠTRAJKA Potpisan novi kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi

Sindikat traži nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru, odnosno povećanje mase plaća za 22,5 posto, plaćanje stvarnih troškova prijevoza, povećanje otpremnina za 20 posto, povećanje najnižeg broja dana godišnjeg odmora na 24 dana, smanjenje tjednog radnog vremena s 40 na 36 sati te nastavak financiranja trećega mirovinskog stupa.

Budući da se, kako su naveli iz RSRH, Uprava HT-a "izvlači da DT zahtijeva smanjenje prava i broja radnika", Sindikat traži sastanak s Upravom DT-a do 20. veljače. Ako do 15. velječe ne dobije odgovor, sindikat će prosvjedovati u Bonnu 29. veljače i nastaviti dok mu se ne ispune zahtjevi.

U RSRH smatraju da da je u HT-u nastala "eksplozija neargumentirana viška radnika" te da se radnike stalno zakidalo na plaćama. Kolektivnim ugovorom smanjena su materijalna prava radnika za više od 25 posto, a i dalje se smanjuju, navode u RSRH.

Taj sindikata drži da "prosječne plaće u HT-u umjetno rastu odlaskom velikog broja radnika niže i srednje stručne spreme, njih oko 5000, te povećanjem broja menadžera i njihovih plaća i na 40.000 eura na mjesec".

Prosječna plaća radnika sa srednjom stručnom spremom u HT-u 2007. bila je 4365 kuna neto, a prosječna neto plaća u Hrvatskoj 5131 kunu.

"Osim smanjenja materijalnih prava i nedostatna ulaganja radnici zamjeraju DT-u što je u natjecanju za Slovenski Telekom dao prednost Madžarskom Telekomu, a ne HT-u, čime je DT pokazao veliko nepovjerenje prema Upravi HT-a i njegovim radnicima", stoji u pismu RSRH Upravi DT-a.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju