Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rohatinski: 'Stoiberova izjava je netočna i neprimjerena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski danas je "sa žaljenjem konstatirao" da je jučerašnju izjavu predsjednika bavarske Vlade Edmunda Stoibera o vetu HNB-a na preuzimanje Hypo Alpe-Adria Banke od straneBayerische Landesbank "netočna u sadržaju i neprimjerana po svom karakteru".

Stoiber je jučer u Splitu, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kazao kako je razočaran što je HNB spriječio Bavarce da preuzmu Hypo Banku u Hrvatskoj i istaknuo kako je taj slučaj nepotrebno mogao poremetiti dobre odnose između Hrvatske i Bavarske, te da je to, po pisanju nekih medija, naglasio i u dopisu HNB-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju uzbunio Hrvatsku Rohatinski: Nisam dao prognozu o oporavku! Slika nije dostupna Rohatinski: Inflacija u 2008. neće biti manja od 6 posto

Stoiber je također izjavio da je ipak optimističan glede preuzimanja Hypo Alpe- Adria banke Zagreb, te da je dobio najave da će se pregovori oko tog pitanja nastaviti.

Rohatinski u odgovoru na novinarska pitanja o Stoiberovoj izjavi kaže kako je "netočno da je HNB primio bilo kakvo pismo od predsjednika bavarske Vlade ili neke druge institucije njemačke države".

Guverner hrvatske središnje banke također ističe kako je posve netočno da je HNB spreman "povući svoj veto", odnosno preispitati donesenu Odluku i da se o tome vode pregovori s BLB.

- Istina je to da su u naknadnim razgovorima s predstavnicima te banke samo iznijeti uvjeti koje bi BLB morao potpuno i bezuvjetno ispuniti, ako se, sukladno zakonskim mogućnostima, odluči da ponovno zatraži prethodnu suglasnost HNB-a za indirektno stjecanje kvalificiranog
udjela u Hypo Alpe-Adria banci Zagreb i u Slavonskoj banci, naglašava Rohatinski i dodaje da je o tim uvjetima i razlozima njihovog postavljanja od strane HNB-a, hrvatska javnost je već obaviještena.

- Neprimjereno je da gospodin Stoiber još jednom vrši politički pritisak na Republiku Hrvatsku, prikazujući je kao "taoca" njemu neprihvatljive politike HNB-a. O tome ćemo obavijestiti i nadležne institucije Europske unije koje su već pokazale znatan interes za ovaj nedopustiv pokušaj politizacije cijelog slučaja i zadiranja u autonomiju središnje banke, zaključuje u svom odgovoru guverner Željko Rohatinski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene