Odgođena je ovrha nad osmogodišnjim Cesareom na neodređeno vrijeme, pa on u srijedu nije predan ocu. Teška obiteljska situacija u kojoj su prema podacima Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo češće zakinuti očevi. Zabilježeno je 45 slučajeva otmice djece, gdje uglavnom to učine majke za koje, tvrde iz Udruge, postoje drugačiji kriteriji.

Galerija


Mala pobjeda Nine Kuluz. Njezin sin u srijedu ipak neće biti predan ocu Talijanu - ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga. ''Za mene nije dovoljno dobar razlog, moje dijete je potreseno jako i sve jako loše utječe na njega'', kaže Nina.

Vezani članci Postali roditelji Pogledajte što je uništilo ove mlade i lijepe ljude, više nikad neće biti isti Tate na djelu Očevima nije jasno zašto ih svi čudno gledaju jer su im djeca još uvijek živa... nekim čudom

Zato smatra da se odgoda trebala dogoditi zbog psihičkog stanja djeteta. Pred novinare je stala s prijateljicom - koja ističe kako ih je strah tajne ovrhe. ''Tajna ovrha se može provesti već noćas. Mi ne znamo stvarno i bojimo se toga svakako, nadamo se da to više nikome ne pada napamet zbog cijele situacije'', rekla je Vanda Plazonić, prijateljica Nine Kuluz.

Da je u ovoj situaciji zakinut otac - smatraju iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo. A, kažu, to nije jedini takav slučaj. Od 45 zabilježenih slučajeva odvođenja djece preko granice - 30 puta je to učinila majka.

''Postavlja se logično pitanje što bi bilo da je obrnuta situacija i da je na mjestu te majke otac koji je bez suglasnosti majke odveo dijete'', kazao je Oliver Čanić, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Isto se pita i Andreas kojem je bivša partnerica Anika de Viler odvela kćer s Malte. Pritom joj je izradila hrvatsku putovnicu bez njegova pristanka. A uz to ima i kriminalni dosje, tvrdi Andreas.

''Žalosno je što ima i povijest zlostavljanja djece, a sustav to ne uzima u obzir. Posljednji put sam vidio kćer prije godinu dana. Ona je oteta s Malte, te bi u ovom slučaju trebalo implementirati Haašku konvenciju o međunarodnoj otmici djece'', rekao je Andreas.

Konvenciju je potpisala i Hrvatska - a cilj je omogućiti djetetu da ostvari kontakt s oba roditelja.

''Hrvatska mora poduzeti nešto u primjeni postojećih konvencija da se ovakve situacije ne događaju ili da se barem ubrza rješavanje njihovih problema'', rekao je Hrvoje Jukić, pravni savjetnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Jer ti postupci mogu trajati i godinama - upravo toga se boje i ovi očevi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr