Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispravak ministrovih informacija

RODA: Broj trudnoća se novim zakonom smanjio, a ne povećao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga RODA ustvrdila je u priopćenju da je nakon donošenja novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ostvareno manje, a ne više trudnoća, te da informacije, koje su o povećanju broja potpomognutih trudnoća poslane novinarima, nisu bile predstavljene stručnjacima.

Iz zbirnih rezultata predstavljenih na Prvom hrvatskom kongresu medicinske oplodnje na Plitvicama 'možemo zbrojiti da je iz svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje nakon donošenja Zakona u svim hrvatskim klinikama ostvareno ukupno 659 trudnoća, a u jednakom vremenu prije donošenja Zakona o medicinskoj oplodnji bile su ostvarene 752 trudnoće', kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Nove plaće; ilustracija - 4 nisu svi zadovoljni Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? "Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća" Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Tim priopćenjem udruga RODA reagira na objavljene informacije kako je nakon donošenja novog zakona ostvarena 21 trudnoća više u odnosu na isto razdoblje prije njegova donošenja, te na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića da je ostvareno čak 40 trudnoća više nego prije.

'Predstavnica udruge RODA je sudjelovala na Kongresu, gdje su izneseni podaci da je u istom praćenom razdoblju prema predstavljenim podacima svih klinika ostvareno čak 93 trudnoće manje iz svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a iz postupaka IVF/ICSI ostvarena 21 trudnoća manje (599 prije, 578 nakon Zakona)', kaže se u priopćenju.

'Podatak ministra o 40 trudnoća više, ostvarenih nakon novog Zakona, ne može se povezati ni s jednim brojem iznesenim na Plitvicama, ali primjećujemo da u izjavama gdje uspoređuje postupke po pojedinim klinikama 'zaboravlja' prošloj godini pribrojati podatke o postupcima iz krio-embriotransfera, zabranjenih novim Zakonom, te su zato njegove tvrdnje nevjerodostojne. Na primjeru jedne od spomenutih Klinika, Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, ministar spominje 7 trudnoća više, a istina je da je ostvareno u svim postupcima MPO 13 trudnoća manje u usprednim razdobljima', kaže se u priopćenju.

>> Milinović ima još veću brojku: 40 trudnoća više!

Ovo smanjenje broja trudnoća, ističe RODA, direktno proizlazi iz dvije odredbe Zakona o medicinskoj oplodnji: ograničenja oplodnje na 3 jajne stanice te zabrane zamrzavanja zametaka.

'Osim što je smanjena mogućnost uspjeha potpomognute oplodnje kod većine pacijentica, naglašavamo da je šteta prouzročena ovim Zakonom vidljiva i u većem broju postupaka u koje žene ulaze, u većem broju trojki, te u značajno većem broju parova koji su liječenje potražili van Hrvatske. I sve to uz značajna novčana ulaganja od 40 milijuna kuna. Podaci koji su predstavljeni na Plitvicama na žalost još nisu dostupni javnosti, što otvara mogućnost ovakvim izvrtanjima. Zato je RODA na svojem Facebook profilu objavila sve fotografije slajdova prikazanih na Kongresu, koje dokazuju naše tvrdnje', kaže se u priopćenju.

Smatramo da ministar nakon podataka iznesenih na Kongresu na Plitvicama više nema pokrića za predstavljanje ovog Zakona kao uspješnog, već mu je ostao samo onaj argument kojeg je koristio i kod donošenja Zakona: 'Bio sam dovoljno lud i naivan da donesem zakon, u skladu sa svojim svjetonazorom i opredjeljenjem HDZ-a da život počinje začećem.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene