Do sada je u Hrvatskoj bilo telemetrijski praćeno osam risova, a Goran-Zip je trenutno jedini praćeni ris uz pomoć satelitske ogrlice.


Četverogodišnji ris nazvan Goran-ZiP, uhvaćen prije dva dana u blizini Fužina, opremljen je telemetrijskom ogrlicom te je ponovno pušten u prirodu, što će omogućiti njegovo praćenje i dobijanje korisnih podataka o životu ove strogo zaštićene vrste.

Vezani članci Doček Nove godine u Fužinama, arhiva (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) U Fužinama otkazan doček Nove godine: ''Pozivam sve da se zajedničkim snagama izborimo da se pandemija što manje širi'' Koronavirus, ilustracija - 2 Jedna županija traži dodatne mjere: Privatna okupljanja ograničiti na članove dva kućanstva, sveučilišna nastava djelomično online

Ris je dobio ime Goran-ZiP po Gorskom kotaru te po skraćenici za jedan od znakova Primorsko-goranske županije, sintagmi Zeleno i plavo, koja oslikava prirodno bogatstvo županije, doznaje se u utorak u službama Primorsko-goranske županije.

Uhvaćen je u kaveznu zamku u zaleđu Fužina, u šumskom predjelu Lipovača u nedjelju navečer, 8. veljače.

U ponedjeljak ujutro čuvari prirode primorsko-goranske Javne ustanove "Priroda" Patrik Krstinić i Marko Modrić o tome su izvijestili istraživače Josipa Kusaka sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Vedrana Slijepčevića s Veleučilišta u Karlovcu koji su ubrzo stigli i uspavali risa, obavili sva potrebna mjerenja te ga opremili telemetrijskom ogrlicom.

Goran-ZiP teži 19,5 kg, a dob mu je procijenjena na četiri godine.

Zaplijenili trofeje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta

Javna ustanova "Priroda" upravlja ekološkom mrežom NATURA 2000 na području Primorsko-goranske županije, a s ciljem dobijanja podataka o životu risova financirala je kupnju telemetrijske ogrlice, koja pomoću GPS/GSM sustava bilježi kretanje i omogućava praćenje jedinke na terenu.

Do sada je u Hrvatskoj bilo telemetrijski praćeno osam risova, a Goran-Zip je trenutno jedini praćeni ris uz pomoć satelitske ogrlice.

U šumama Gorskog kotara žive sve tri velike europske zvijeri - medvjed, vuk i ris. Procjenjuje se da na području Hrvatske obitava 40 do 60 risova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook