Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao odgovor gradonačelnika

Riječki vatrogasci krenuli u štrajk: "Plaće su glavni razlog našeg nezadovoljstva"

Aktualno Galerija Oprema riječkih vatrogasaca Oprema riječkih vatrogasaca Foto: DNEVNIK.hr Riječki vatrogasci - 1 Riječki vatrogasci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riječki vatrogasci - 2 Riječki vatrogasci - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riječki vatrogasci - 3 Galerija 1/4 >>
Riječki profesionalni vatrogasci, njih 140, od danas su u štrajku nakon tri mjeseca neuspješnog pregovaranja.

Zbog prirode posla, riječki vatrogasci ne mogu u potpunosti prestati s radom i poručuju da građani, njihovi životi i imovina niti u jednom trenutku neće biti ugroženi.

No, jutros u sedam sati prestali su obavljati osiguranja događaja poput koncerata i utakmica te sve druge slične poslove za poslodavca – Grad Rijeku – koji ne spadaju u hitne intervencije. Tako će i ostati do ispunjenja glavnog zahtjeva, a to je povećanje osnovice plaće za 12 posto.

"Za vatrogasce bi to značilo neto povećanje plaće u iznosu od 650 do 700 kuna ovisno o mjesecu. Te naše plaće su i glavni razlog našeg nezadovoljstva. Pošto nam vatrogasac s godinu do dvije staža ima plaću 5800-5900 sa svim dodacima", rekao je Frane Žudić, zamjenik predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Savjetnik Zelenskog otkrio od čega Ukrajina u pregovorima neće odustati: "Njegovo glavno stajalište nije promijenjeno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 DANA PAKLA Ukrajinka koja se sa sinom skrivala u podrumu kazališta u Mariupolju: "Znali smo da će se nešto loše dogoditi"

Riječkim vatrogascima, koji tvrde da imaju najmanje plaće u Hrvatskoj, čak 40 posto manje nego kolege u Zagrebu, odgovorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP). Kaže da su otvoreni za daljnje pregovore, ali ne mogu u potpunosti ispuniti zahtjeve vatrogasaca jer su ograničeni proračunom.

"Smatramo da je 10 posto fer i korektno u sadašnjoj situaciji. Nije nimalo izgledno hoće li proračun ostvariti sve one prihode koji su planirani. Mi smo, odnosno gradsko vijeće, smanjili prirez za jedan posto", rekao je gradonačelnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene