Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RH nema ništa protiv arbitraže za cijelu granicu sa Slovenijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak da se Hrvatska ne protivi da se na arbitražu stavi cjelokupna granica sa Slovenijom, iako smatra da za tim nema potrebe, jer su stručnjaci usuglasili preko 90 posto granice.

'Nema potrebe stavljati na arbitražu cijelu granicu, stručnjaci su već usuglasili preko 90 posto, ali ako bi to bio uvjet da idemo pred međunarodno pravosudno tijelo, gdje bismo konačno skinuli problem Savudrijske vale, onda zašto ne, iako smatram da bi to naprosto bio luksuz i trošenje vremena na nešto što je već usuglašeno', izjavio je premijer Sanader u Meiseu pokraj Bruxellesa gdje je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih pučana i demokršćana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

Na tom summitu je, između ostalih sudjelovao i slovenski premijer Janez Janša s kojim je Sanader i bilateralno
razgovarao.

Janša je rekao da Slovenija ne 'povezuje rješavanje bilaterelanih pitanja s hrvatskom europskom perspektivom. 
Upravo suprotno, Slovenija podupire Hrvatsku na putu prema EU-u'.

Slovenski premijer rekao je da prijedlog o arbitraži nije ništa novo te da je Ljubljana i prije rekla da se 'načelno ne protivi arbitraži, koja je bolja nego trajni sukob'. 

Međutim, dodao je Janša, 'arbitraža se na prvi pogled doima čarobnom formulom', ali pozivanje treće strane da riješi bilaterlane probleme nije najbolje rješenje.

Janša je dodao da Slovenija od Hrvatske 'osim načelnoga prijedloga nije dobila nikakvu izrađenu varijantu kako bi arbitraža trebala izgledati'. 

Također je ponovio da za Sloveniju nije prihvatljivo da se na arbitražu stavi samo razgraničenje na moru.

Janša je rekao da pregovore u poglavlju o ribarstvu između Hrvatske i EU-a, koji još nisu započeti, nije korektno povezivati s bilateralnim pitanjima između Zagreba i Ljubljane, jer je ribarstvo u nadležnosti EU-a.

U Meiseu su se okupili čelnici Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. 

Riječ je o sastanku koji se tradicionalno održava prije svakog summita EU-a. 

Na sastanku je sudjelovalo nekoliko premijera i oporbenih čelnika u zemljama članicama. 

Od predsjednika vlada država članica sudjeluju njemačka
kancelarka Angela Merkel, premijeri Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luxembourg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija).

Osim njih sudjelovali su još i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, povjerenici Andris Piebalgs i Stavros Dimas, ukrajinski i rumunjski predsjednici Viktor Juščenko i Traian Basescu i albanski premijer Sali Berisha.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene