Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tri slovenska uvjeta za arbitražu u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija bi bila spremna pristati da o graničnom sporu s Hrvatskom arbitrira Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Den Haagu, ali uz tri uvjeta.

Vijest je objavila u središnjem dnevniku RTV Slovenija koja se poziva na slovenske diplomate i izjavu koju je o tome dao slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za istu televiziju krajem prošlog tjedna.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Prvi je uvjet da se odlučuje o cijeloj, morskoj i konenoj granici, drugi je da se pri tom odlučuje na osnovi 'povijesnih okolnosti' i 'načela pravičnosti', a treći da se uvaži stanje koje je na granici bilo 25. lipnja 1991. godine, prilikom osamostaljivanja dviju država, te da se ne uvažavaju kasniji 'jednostrani koraci'.

Istodobno 'intenzivni', ali usklađeni razgovori o načinu rješavanja otvorenih pitanja nastavljaju se ovih dana između ministarstava vanjskih poslova dviju država, a krajem tjedna na Bledu će prilikom susreta na marginama međunarodne konferencije o širenju i produbljivanju Europske unije o tome govoriti premijeri dviju država Janez Janša i Ivo Sanader.

Kabinet premijera Janeza Janše inače je popodne - reagirajući na informacije tjednika 'Nacional' o tome kako je navodno već postignut dogovor o arbitraži - naveo da se 'neformalni razgovori' s hrvatskom stranom o rješenju otvorenih pitanja sa Zagrebom nastavljaju.

U pogledu 'predviđenog susreta' premijera Janše i Sanadera krajem tjedna na Bledu Janšin je kabinet naveo kako će taj susret, kao i drugi međudržavni susreti predsjendika slovenske vlade sa sudionicima bledskog sastanka, biti povezani sa sa temom međunarodne konferencije, te da će se 'dotaknuti i bilateralnih pitanja između dviju država'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene