Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori

OSIJEK: U drugom krugu Bubalo i Vrkić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultat lokalnih izbora 2013. za gradonačelnika Osijeka, prema privremenim neslužbenim rezultatima DIP-a, ide u korist Krešimira Bubala (HDSSB). On je, naime osvojio 36,18 posto glasova birača.

U Osijeku na lokalnim izborima građani su birali između 8 gradonačelničkih kandidata.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima DIP-a i obrađenih 100 posto biračkih mjesta, evo koliko su glasova dobili pojedini kandidati za gradonačelnika u Osijeku:

Krešimir Bubalo (HDSSB, zeleni Hrvatske, Zeleni HR) - 36,18%
Ivan Vrkić (Nezavisna lista) - 27,87%
Dražen Vidović (HDZ, HSP Ante Starčević, SU) - 12,26%
Anto Đapić (Nezavisna lista) - 8,97%
Jaroslav Pecnik (Hrvatski laburisti - stranka rada) - 6,37%
Miroslav Šimić (Nezavisna lista) - 3,56%
Daria Paloš (HSP) - 1,72%
Zlata Halusek (BUZ, HSS) - 0,79%

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačni rezultati DIP-a Preokret u Osijeku: Ivan Vrkić srušio Bubala i postao novi osječki gradonačelnik! Slika nije dostupna Bitka za Osijek Tomislav Karamarko: Pozivam članstvo da u Osijeku glasa po savjesti

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - prvi nepotpuni podaci DIP-a!

'Imaju naši birači dovoljno pameti'

Prve nepotpune i neslužbene rezultate DIP-a prokomentirao je u stižeru HDSSB-a i šef te stranke te kandidat za župana Vladimir Šišljagić.

'To je bolji rezultat od prije četiri godine. Treba pričekati i konačne rezultate, ali to je pobjeda gradonačelnika Bubala', poručio je Šišljagić.

Uvjeren sam da ne možete stranačku stegu voditi na biralištima. Glasuje se za dvije osobe. Sigran sam da će HDSSB i Bubalo 2. lipnja uvjerljivo pobijediti u drugom krugu', dodao je Šišljagić i naglasio kako ne očekuje antikoaliciju HDSSB-u u drugom krugu.

'Imaju naši birači i građani dovoljno pameti', zaključio je.'Pripremili smo se za iduće četiri godine'

Prve projekcije rezultata lokalnih izbora prokomentirao je i aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo iz stožera HDSSB-a u Osijeku.

'Zadovoljni smo rezultatima, oni su na razini onih priječetiri godine. Zahvaljujemo se svim koalicijskim partnerima', istaknuo je Bubalo.

'Možemo reći da smo se pripremili za iduće četiri godine', dodao je Bubalo. Naglasio je kako je bio gradonačelnik svih birača, lijevih i desnih te da je sa svima surađivao.

na pitanje očekuje li u drugom krugu antikoaliciju, Bubalo je rekao kako to ne očekuje. 'Očekujem da građani izađu i 2. lipnja u što većem broju i da nastavimo raditi', zaključio je Bubalo.

'Osječani žele promijenu'

Nepotpune i neslužbene rezultate DIP-a prokomentirao je i HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak u stožeru Ivice Vrkića. 'To je odluka da podržimo čovjeka koji želi pomoći gradu. Pozivam sve one čiji kandidati nisu prošli u drugi krug, da glasaju za Ivicu', rekao je Vrdoljak.

Prve nepotpune i neslužbene rezultate DIP-a prokomentirao je iz stožera Ivice Vrkića i Vladimir Ham, kandidat za dogradonačelnika Osijeka.

'Osječani žele promijenu. Pokazali su ovime da je promijena moguća', rekao je Ham. 'To je kvaliteta Ivice Vrkića, a to je da je on neopterećen ideologijom', naglasio je.

'Mi nismo vodili ideološku kampanju'

Iz stožera kandidata Ivana Vrkića, koji če se u drugom krugu boriti za mjesto gradonačelnika s Bubalom, jednako su zadovoljni.

'O brojkama je prerano govoriti, ali o tredovima nije', istaknuo je Vrkić. 'Ono što ja mogu ponuditi jest širok raspon partnera. Prvi dio kampanje odradili smo izvrsno i zahvaljujem se građanima Osijeka', rekao je Vrkić.

'Mi nismo vodili ideološku kampanju. Za grad nije bitno je li netko 'lijevi ili 'desni'. Nisu bitne koalicije, mi samo trebamo nastaviti raditi ono što smo radili u kampanji.

Za drugi krug, Vrkić je rekao kako će nastaviti dijalog s građanima. Dobili smo dobre ideje i sad to možemo operacionalizirati', zaključio je Vrkić.

HDSSB-u najviše vijećnika, SDP drugi

U utrci stranaka za gradsko vijeće Osijeka, prema nepoptupnim i neslužbenim rezultatima DIP-a vodi HDSSB s osvojenih 30,82 posto glasova, odnosno 13 viječnićkih mjesta.

Drugi je SDP s osvojenih 18,36 posto glasove, odnosno 8 vijećničkih mandata, a treći HDZ s 14,69 posto glasova, odnosno 6 viječničkih mandata.

Nezavisna lista Ante Đapića osvojila s tri vijećnička mjesta s 8,96 posto glasova, a tri mandata dobili su i laburisti sa 8,02 posoto glasova. U osiječko gradsko vijeće ušla je i lista Miroslava Šimića s 5,07 posto glasova, odnosno dva vijećnička mandata.

U utrci za osječko-baranjskog župana vodi Vladimir Šišljagić (HDSSB), s osvojenih 37,74 posto biračkih glasova, prema privremenim neslužbenim podacima DIP-a i obrađenih 100 posto biračkih listića.

'Očekivali smo pobjedu hdssb-a na razini županije, ali ne ovako dobre. Ovi rezultati su bolji od onih prije četiri godine', rekao je Šišljagić.

'U konačnici će biti kao što smo i očekivali, Krešimir Bubalo kao gradonačelnik, a eto, moja malenkost kao župan', zaključio je Šišljagić.

Drugi je Domagoj Hajduković (SDP, HNS, Zelena lista, Slavonska ravnica) s 20,97 posto, a treći Goran Ivanović (HDZ, HSP AS), s 17,02 posto osvojenih glasova birača.

Nakon njih slijede:

Miroslav Varga (laburisti) - 8,67%
Josip Vuković (NL Ante Đapića) - 5,52%
Damir Kupanovac (HSP) - 2,24%

Petar Pranjić (Nezavisna lista) - 2,15%
Zvonko Pongrac (HSS, BUZ) - 1,92%

 

Gradonačelnika su Osječani birali birali tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, kao i njihove zamjenike. Gradonačelnici se biraju većinskim izbornim sustavom, odnosno izabran će biti onaj kandidat koji na izborima u prvom krugu dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Budući da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti.

Na šestim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj, od stjecanja neovisnosti, pravo glasa imalo je oko 3,7 milijuna birača.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene