Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezolucija CROMA-e

'Aktualni model razvoja može dovesti do trajne dužničke ovisnosti i socijalnih tenzija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Menadžeri HUM-CROMA-e upozoravaju da aktualni model razvoja može dovesti do stagflacije, trajne dužničke ovisnosti, daljeg pada životnog standarda i socijalnih tenzija.

Upravni odbor udruženja menadžera i poduzetnika HUM-CROMA-e na III. je kongresu donio rezoluciju kojom upozorava na neodrživost trenutačne koncepcije društveno-ekonomskog razvoja. Na temelju ankete među 900 članova CROMA-e, HUP-a i HOK-a o smjernicama ekonomske politike od 2014. do 2016., iznijeli su četiri glavna zaključka:

Pročitajte i ovo Zvonko Popović - 1 Galošić menadžer godine CROMA proglasila najbolje menadžere: "Onaj koji radi sa svojim novcem nije isti kao oni koji rade u državnim firmama" Mislav Bago - 3 Analiza Mislava Bage Životni nam standard raste, ali ne dovoljno da smanjimo zaostatak za Europom: Pogledajte što bi se moralo promijeniti da bi se smanjilo iseljavanje iz Hrvatske

1. Ocjenjuju da se postojeći uvjeti privređivanja i mjere tekuće ekonomske politike zasnivaju na pogrešnoj razvojnoj koncepciji i stoga neće preokrenuti negativne trendove u gospodarstvu, niti rezultirati rastom BDP-a, a mogu dovesti do stagflacije, trajne dužničke ovisnosti, daljeg pada životnog standarda i socijalnih tenzija.

Evo kada će zapravo Europa preuzeti nadzor nad hrvatskim financijama

2. Kreatorima zakonodavne, izvršne i monetarne vlasti poručuju da je bez odugovlačenja potrebno pokrenuti proces strukturnih reformi u svim segmentima društva istodobno, kako bi se stvorilo povoljno i poticajno okruženje za izvozno orijentiranu industriju, poljoprivredu i obrtništvo, uz prateće uslužne djelatnosti.

3. Takvo okruženje karakteriziraju: poticajna kreditno-monetarna politika, porezna rasterećenja, učinkovit i smanjen administrativni aparat na državnoj i lokalnoj razini, brz i pravedan pravni sustav, domaćim gospodarskim potrebama prilagođen obrazovni sustav te racionalna i efikasna zdravstvena i socijalna zaštita. Smjernice za takav koncept sadržane su u CROMA Masterplanu održivog razvoja, a u tom dokumentu izložena je i platforma za konkretne industrijske politike.

4. Poručuju da samo izvozno usmjerena reindustrijalizacija gospodarstva,a ne ustupanje koncesija, prodaja profitabilnih državnih poduzeća ili monetizacija infrastrukturnih objekata, uz rastuću fiskalnu presiju i novo zaduživanje na tržištu kapitala, može dovesti do novih investicija u funkciji održanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta i podizanja ukupne konkurentnosti gospodarstva. Na toj su platformi spremni na sve oblike suradnje s vlastima. (Agencija VLM) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene